Curiozități despre urechea umană. 10 detalii foarte puțin știute
Urechea este unul dintre cele mai importante organe ale corpului. Ele sunt cel mai ușor de neglijat, asta dacă nu-ți aduc vreun disconfort sau dacă auzul nu este afectat. Urechea oferă unul dintre cele mai importante simțuri – auzul. Dar cum este posibil acest lucru? Ei bine, urechea transportă valuri de aer spre creier, iar acolo sunt percepute ca și sunete distincte. Pentru ca acest proces să se întâmple, fiecare componentă a urechii trebuie să funcționeze cât mai bine. Poate că sunt unele lucruri neștiute despre acest organ, așa că iată câteva curiozități.
Curiozități despre urechea umană
- Oasele din ureche
Cel mai dur os al corpului uman este situat în jurul urechii interne, se numește stânca temporală.
Melcul osos are 3 cm lungime iar canalul auditiv are 1,5 cm.
În ureche am oase atât de mici încât nu depășesc mărimea unui bob de orez.
- Ceara din urechi se se îndepărtează foarte ușor
Ceara din urechi reprezintă o combinație dintre sudoare și sebum. Cu toții încercăm să scoatem ceara din urechi cu cu bețișoare subțiri cu vată în capăt, această tehnică este periculoasă și nu tocmai sigură. Le poți folosi pentru a îndepărta mizeria de pe suprafața lobului, însă dacă le introduci în conductul auditiv, vei împinge mai mult mizeria decât să o scoți. O metodă mult mai bună ar fi lași apa caldă să curgă peste ureche, apleacă capul într-o parte pentru drenaj, apoi încearcă să ștergi partea exterioară cu un prosop.
- Ceara din urechi are un scop necunoscut
Rolul pe care ceara din urechi îl deține nu este stabilit concret. Cu toate acestea, se crede că substanța face parte din procesul de curățare al organelor auditive.
- Urechea are trei oase
Cele trei oase ale urechii medii sunt: nicovala, ciocanul și scărița. Toate cele trei oase au rol amplificator. Aceste trei oase transmit energia produsă de vibrațiile din aer, de la urechea internă la timpan. Cu toate că sunt mici, au un rol foarte important. În cazul în care sunt afectate în orice fel, dislocate, atacate de o infecție, ar putea însemna pierderea permanentă a auzului.
- Urechile contribuie la simțul gustului
În urechea medie există o serie de nervi ce conduc informația colectată de papilele gustative către creier. În acest fel, urechile contribuie la simțul gustului.
Detalii interesante despre ureche
- Timpanul este extrem de subțire
Timpanul este format din 3 straturi de membrană, fapt ce îl face foarte subțire. Grosimea timpanului poate fi comparată cu grosimea unei foi de hârtie.
- Fixativul de păr poate afecta ceara din urechi
În cazul în care fixativul de păr ajunge în ureche, este posibil ca ceara să se întărească. Ai putea să folosești un tampon de vată pentru a-ți proteja urechile atunci când folosești fixativ.
- Durerea urechii poate indica o problemă la alte organe
Durerea de ureche poate semnala și alte probleme, în afara celor ce au legătură cu aparatul auditiv. Poate indica boli în orice parte a trupului, de la abdomen până la gât. Nervul vag este responsabil pentru acest lucru. El pornește de la creier și traversează urechea, nasul, esofagul și ajunge la stomac.
- Cauza pierderii auzului
Principala cauză pentru pierderea auzului se datorează sunetelor excesiv de puternice. De cele mai multe ori, de la 85 de decibeli sau chiar și mai mari.
- Urechile sunt active mereu
Urechile nu se opresc niciodată din activitate, nu contează dacă ești treaz sau dormi. Creierul percepe sunete chiar și în timpul somnului, doar că le ignoră.