Curiozități despre ora de vară 2021. Când vom da ceasurile înainte, de fapt

Curiozități despre ora de vară 2021. Când vom da ceasurile înainte, de fapt
Curiozități despre ora de vară. Când vom da ceasurile înainte

Au trecut mai bine de 200 de ani de când omenirea, prin persoana lui Benjamin Franklin, a descoperit o modalitate în care se poate folosi mai mult de lumina și căldura Soarelui, la fel cum florile se întorc după astrul glorificat de civilizaţii străvechi, pe măsură ce acesta se mișcă pe cer. Vorbim despre trecerea la ceea ce avea să se numească ora de vară, despre care vă invităm să citiți în continuare.

Curiozități despre ora de vară

Ideea de oră de vară a încolțit pentru prima dată în mintea ilustrului Benjamin Franklin, în anul 1784. Celebrul om de știință a compus un eseu intitulat „An Economical Project“, în care a dezvoltat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit pentru lămpile de iluminat, iar una dintre metode era introducerea unei perioade de timp „în plus“ vara.

Pe când avea 78 de ani și se afla la Paris, Benjamin Franklin se ocupa de felul în care lămpile cu ulei produceau lumina, dar și de eficiența acestora. Se spune că într-o dimineață de vară, părintele fondator ar SUA s-ar fi trezit la ora 6, surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. Inițial, acesta a crezut că lumina provine de la lămpile cu ulei intalate pe străzile Parisului, însă a observat că, în realitate, Soarele tocmai ce răsărise la orizont.

Știai că…?

Mai târziu, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic, care a trăit o experiență similară cu celebrul om de știință când, la fel, într-o dimineață de vară, în jurul aceleiași ore, a constatat cu stupoare că deși afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise.

Într-un pamflet din 1907, Willett a propus adăugarea a 20 de minute la fiecare duminică din luna aprilie, minute care să se scadă în fiecare duminică a lui septembrie. În Marea Britanie, în anul 1908, s-a încercat introducerea acestei reguli, însă ideea a fost întâmpinată negativ.

În cazul în care nu știați, primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie), fiind urmați de britanici, care au oficializat ora de vară în același an. Alte țări care au introdus ora de vară sunt: Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

În prezent, 70 dintre cele 192 de țări ale lumii au introdus ora de vară.

Citește și: Tradiții echinocțiul de primăvară. Motivele care îl fac o zi specială

Când vom da ceasurile înainte

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932 (între 22 mai și 2 octombrie), urmând ca între 1933 și 1940 să se renunțe la acest obicei. Reintroducerea orei de vară s-a produs mult mai târziu, abia în anul 1979 (între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară).

În 2021, trecerea la ora de vară se va face (posibil pentru ultima dată) în ultimul weekend din luna martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Pe perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal va fi de trei ore, comparativ cu două ore iarna. Schimbarea orei survine la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021.

Din acest moment ziua începe să fie mai lungă, iar noaptea mai scurtă (și aici ne referim la durata de lumină naturală pe parcursul unei zile), până la solstițul de vară din 21 iunie.

Menționăm că, în anul 2018, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide definitiv ce dorește să aplice în mod permanent – ora de vară sau ora de iarnă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI