Curiozități despre Germania. Cum sărbătoresc ei Ziua Națională a țării de azi, 3 octombrie

Curiozități despre Germania. Cum sărbătoresc ei Ziua Națională a țării de azi, 3 octombrie
Cum sărbătoresc nemții Ziua Națională a țării de azi, 3 octombrie

Curiozități despre Germania! Astăzi este o zi importantă pentru Germania. Pe 3 octombrie Germania Federală sărbătorește Ziua Națională, instaurată în 1990, după unificarea celor două teritorii. Pentru cei care nu știu, Germania este o federație. Federația și cele 16 landuri au fiecare domenii de responsabilitate proprii. Responsabilitatea pentru securitate internă, școli, universități, cultură, și administrația municipală revine landurilor. Autoritățile administrative ale statelor aplică nu numai propriile legi, ci și pe cele ale federației. Prin intermediul reprezentanții lor în Bundesrat, autoritățile guvernele statelor sunt direct implicate în legislația federației. Ăn cele ce urmează aflăm împreună și câteva curiozități despre Germania și cum sărbătoresc ei Ziua Națională a țării de azi, 3 octombrie.

Germania Federală și cele două unificări

Astăzi, pe 3 octombrie, Germania sărbătorește „Ziua Unității Germane”, fiind stabilită în Tratatul de Unificare din 1990. Ziua de 3 octombrie avea să fie atunci declarată sărbătoare națională în Germania.

„Ziua Unității Germane” este singura zi națională sărbătoare care este stabilită prin lege federală. Ziua marchează în Europa de Vest căderea „Zidului Berlinului”, după mai bine de 70 de ani de comunism, prin unificarea celor două părți ale orașului Berlin, de altfel capitala federală a statului German.

Din punct de vedere istoric nu este prima unificare a landurilor germane. Istoria consemnează anul 1871, moment în care se stabilea unificarea Germaniei în Imperiul German, un stat național cu trăsături federale dominat de prusaci.

Evenimentul avea loc oficial la 18 ianuarie 1871 la Palatul Versailles din Franța. Prinții majorității statelor vorbitoare de limbă germană s-au adunat acolo pentru a-l proclama pe regele Wilhelm I al Prusiei ca împărat german în timpul Războiului franco-prusac.

Cum sărbătoresc nemții Ziua Națională a țării de azi, 3 octombrie

Pe 3 octombrie este Ziua Unității Germane. Aceasta comemorează reunificarea germană din 1990, când Republica Federală Germania și Republica Democrată Germană au fost reunite.

În fiecare an, capitala landului german care găzduiește Bundesrat este gazda așa-numitului Bürgerfest. În 2022, această sărbătoare va avea loc la Erfurt, în Thüringen.

Căderea Zidului Berlinului, simbol al Războiului Rece, la 9 noiembrie 1989, a deschis calea reunificării Germaniei la 3 octombrie 1990.

Odată cu sfârșitul divizării Germaniei, în țările din estul și sud-estul Europei a început un proces de transformare care a culminat cu dizolvarea fostei Uniuni Sovietice.

Revoluția pașnică” din toamna anului 1989 a schimbat în cele din urmă peisajul politic internațional caracterizat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial de conflictul Est-Vest.

Unificarea germană a fost văzută peste tot în lume, ca un eveniment care a adus schimbări monumentale. De atunci, ziua de 3 octombrie 1990 este Ziua Națională a Germaniei.

Curiozitățile Germaniei. Lucruri pe care nu le știai

Germania este unul dintre cele mai interesante locuri din lume. Are o istorie bogată și o cultură plină de culoare, ceea ce o face locul perfect pentru orice destinație de vacanță.

Fie că doriți să explorați una dintre superbele păduri germane sau să vizitați fabricile de bere din Bavaria, există o mulțime de lucruri care să vă țină ocupați în Germania.

Fie că este vorba de fapte ciudate despre mâncarea germană sau de fapte foarte interesante despre arhitectură, Germania pare să ne uimească mereu.

1. Curiozități despre Germania: Are 1.000 de varietăți de cârnați

În Germania există peste 1.000 de soiuri de cârnați. Se poate spune cu siguranță că germanii își iubesc cârnații.

Aceste tipuri de cârnați sunt toate aromatizate cu condimente diferite și toate au un gust delicios. Câteva dintre tipurile de cârnați pe care le veți găsi în Germania sunt:

 • Bratwurst
 • Blutwurst
 • Weisswurst
 • Knackwurst
 • Currywurst

2. Curiozități despre Germania: Cel mai popular nume de familie german este Müller

Müller este cel mai popular nume de familie din Germania. Există peste 900.000 de persoane în Germania care împart acest nume de familie. Alte câteva nume de familie populare în Germania sunt: Müller:

 • Schmidt
 • Schneider
 • Fischer
 • Weber
 • Meyer
 • Wagner
 • Becker

Numele de familie populare în Germania se bazează pe ocupații. Nomenclatura germană este foarte asemănătoare cu nomenclatura engleză.

3. Berea este un aliment în Bavaria

În cea mai mare parte a Germaniei, berea este pur și simplu o băutură care trebuie savurată. Dar în Bavaria, este un mod de viață.

În Bavaria, o persoană bea în medie în jur de 150 de litri de bere pe an. Bavarezii consumă mai multă bere decât orice alt stat din Germania.

De fapt, aproape jumătate din fabricile de bere din Germania se află în Bavaria. Aceasta are cea mai mare densitate din întreaga Republică Federală.

4. Germania iubește pâinea

Un alt fapt amuzant despre Germania este că are peste 300 de feluri de pâine. De asemenea, există peste 1.200 de tipuri de produse de patiserie, prăjituri și alte produse de patiserie.

Dacă ești un gurmand care iubește să experimenteze mâncăruri culturale, Germania este o locație unică în care poți încerca câte puțin din toate.

5. Ursuleții de gumă sunt o invenție germană

Hans Riegel din Bonn, Germania, și-a creat propria companie de dulciuri în 1920. Se săturase de cariera sa neplăcută de muncitor în domeniul cofetăriei.

A început prin a face bomboane tari și incolore, iar soția sa era persoana care îi făcea livrările!

I-a venit ideea de a crea gustări de fructe pe bază de gelatină atunci când bomboanele sale tari nu se mai vindeau la târgurile stradale.

Nu a inventat el însuși complet rețeta, dar a perfecționat-o. Acestea se inspiră din deliciile turcești și din bomboanele de orez japoneze.

6. Primul Oktoberfest a fost o nuntă

Primul Oktoberfest a avut loc pe 12 octombrie 1810. A durat cinci zile și a fost menit să celebreze căsătoria dintre prințul moștenitor al Bavariei, care a devenit mai târziu regele Ludovic I, și prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.

În cele din urmă a devenit o aniversare anuală care includea un târg agricol anual, muzică și vânzători de produse alimentare. Odată cu trecerea timpului, standurile au devenit săli de bere, iar producătorii de bere construiesc acum structuri temporare care pot găzdui până la 6.000 de persoane.

În fiecare an, în timpul Oktoberfest se consumă aproximativ 2 milioane de galoane de bere. Este un festival care include parade, plimbări de distracție, jocuri și dansuri. Mai mult de 6 milioane de oameni vin să sărbătorească Oktoberfest în fiecare an.

7. Germania are cea mai mare catedrală din lume

Catedrala din Köln este situată în Köln, Renania de Nord-Westfalia, Germania. Este cea mai mare biserică gotică din Europa de Nord.

Ea găzduiește a doua cea mai înaltă turlă. Aceste turle uriașe fac ca aceasta să fie cea mai mare biserică din întreaga lume.

Când arhitecții au început să construiască Catedrala din Köln, a fost tocmai în 1248. Construcția catedralei nu s-a terminat decât în 1880.

8, Încercarea de a evada din închisoare este legală în Germania

În Germania, este considerat un instinct uman de bază să faci tot ce poți pentru a fi liber. Astfel, dacă un deținut încearcă să evadeze din închisoare, nu va primi pedepse suplimentare pentru actul în sine.

Cu toate acestea, dacă deținutul deteriorează vreo proprietate, rănește pe cineva, ucide pe cineva sau comite orice alte infracțiuni în timp ce încearcă să evadeze, va fi acuzat pentru aceste infracțiuni.

9. Germania iubește castelele

Germania găzduiește unele dintre cele mai superbe castele din lume. Există peste 20.000 de castele situate în Germania, așa că veți avea de unde alege atunci când vizitați.

Fie că doriți să vizitați castele celebre precum Neuschwanstein sau să explorați castelele mai puțin cunoscute, există ceva pentru toată lumea.

Castelele de top pe care trebuie să le vizitați atunci când vă aflați în Germania sunt:

 • Castelul Neuschwanstein
 • Castelul Hohenzollern
 • Castelul Schwerin
 • Castelul Heidelberg
 • Castelul Wartburg
 • Castelul Marburg

10. Germania are mii de bombe neexplodate

Știați că Germania are încă mii de bombe neexplodate amplasate în toată țara? Acestea sunt rămase din cel de-al Doilea Război Mondial.

Chiar și la peste 70 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, peste 2.000 de tone de bombe neexplodate sunt descoperite în fiecare an.

Înainte ca firmele de construcții să înceapă săpăturile pentru un nou proiect, specialiștii trebuie să certifice că solul este liber de orice muniție.

Nici descoperirea acestor bombe nu este o chestiune minoră. În 2013, peste 20.000 de oameni au fost strămutați din orașul Dortumund.

O bombă Blockbuster de 4.000 de kilograme a fost descoperită în vestul Germaniei. Dacă ar fi fost detonată, aceasta ar fi putut distruge un întreg cartier al orașului.

Germania este în pace de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar echipa sa de geniști este una dintre cele mai active din lume.

11. Curiozități despre Germania: Vârsta la care se bea în Germania este de 16 ani

Știți deja că berea este o parte importantă a culturii și a stilului de viață din Germania zilelor noastre. Este atât de comună încât la vârsta de 16 ani, cetățenilor li se permite să înceapă să bea vin și bere.

Ei trebuie să aștepte până la 18 ani pentru a bea alte băuturi spirtoase, dar vinul și berea sunt în totalitate în regulă. Acest lucru este, de fapt, comun în multe dintre țările din Europa.

12. Germania a făcut prima dată ora de vară

În 1916, Germania a devenit prima țară care a adoptat ora de vară. Ei au declanșat o revoluție care a cuprins rapid Europa până când a ajuns în Statele Unite.

Ora de vară a început în toiul Primului Război Mondial. În câteva săptămâni, tendința a luat amploare. Abia în 1918 a devenit un obicei în Statele Unite.

13. Sărbătorile germane

Știm deja că principala sărbătoare germană este Oktoberfest. Dar știați că există un mit conform căruia primul brad de Crăciun ar fi provenit tot din Germania?

Bradul de Crăciun modern s-a născut, într-adevăr, în Germania. Dar acum știm că utilizarea simbolică a pomilor veșnic verzi a început în Egiptul antic și la Roma.

Germania a continuat tradiția și a adăugat lumânări la decor pentru a sărbători solstițiul de iarnă.

14. Curiozități despre Germania: Are peste 400 de grădini zoologice

Germania găzduiește 414 grădini zoologice. Acest lucru înseamnă că țara Germaniei are mai multe grădini zoologice decât toate Statele Unite.

Zoolischer Garten din Berlin este cea mai veche și cea mai mare grădină zoologică din Germania. Aceasta are cea mai mare colecție de animale din lume.

Grădina Zoologică din Berlin are 19.500 de animale și 1.500 de specii răspândite pe o suprafață de 84 de acri de teren.

Ea primește o mulțime de turiști în fiecare an. Între grădina zoologică și acvariu, peste 3 milioane de oameni vizitează această atracție în fiecare an.

15. O treime din Germania este acoperită de păduri

Germania este acoperită de păduri în valoare de peste 11,4 milioane de hectare. Acest lucru reprezintă aproximativ 32% din suprafața germană acoperită de copaci.

Dacă sunteți un om al aer liber care iubește să petreacă timp în natură, nu săriți peste o excursie în Germania.

Există o întindere vastă de păduri frumoase de vizitat, care lasă loc unor experiențe de camping pe care nu le poți avea acasă.