Electro-roșia este fructul viitorului, conform horticultorilor. Ea are un gust plăcut, este aromată și are i culoare de un roșu aprins.
Această roșie nu are nevoie de foarte multă apă, dar nici de lumina la capacitate maximă ca să ajungă la maturitate. Dar, roșia este conectată, non-stop, la stimuli electrici. Astfel de roșie a fost concepută în serele Universității de Agronomie din Iași.
“Aici utilizăm curentul electric în plantă. Utilizând o spirală, înfășurată în jurul tulpinei plantei aplicăm un curent de slabă intensitate”, a explicat Mădălin Gheorghițoaie, doctorand, cum trece curentul prin plantă.
De altfel, nu mai puțin de 30 de răsaduri de roșii sunt atent îngrijite într-una dintre serele Universității de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad”, din Iași. Acestea sunt conectate în permanentă la o sursă de curent eletric. Așa, plantele au crescut mult mai repede, iar fructul obținut este copt, de un roșu aprins. La fix două luni de când plantele au fost conectate la energie electrica, oamenii de știință au cules primele…23 de kilograme.
″-Are peste 300 de grame. E dulce, e foarte bună. Pulpă este roșie, este coaptă”.
Specialiștii afirmă că fluxul de curent electric ce face că roșia să se coacă favorizează absorbția mineralelor din sol, prin urmare fructul se dezvoltă fără să fie atacat de dăunători. Prin acest stimul artificial, însă nepericulos de creștere, pe un răsad se dezvoltă mai multe fructe decât pe o plantă care a fost sădită direct în pământ, sub cerul liber ori într-o seră. În ce privește costurile de producție, ele sunt diminuate cu până la 70 la sută, au spus cercetătorii din Iași.
“Datorită faptului că se utilizează curent electric continuu, la intensități mici, nu facem altceva decât să stimulăm această activitate hormonală în latura de creștere. Evităm 100% utilizarea hormonilor artificiali inevitabil, odată instalat sistemul, poate fi utilizat pe tot parcursul anului”, a spus Prof dr Vasile Stoleru, Facultatea de Horticultură, USV Iași.
Curentul electric ajunge la plantă, direct prin tulpină. Totododată, planta are nevoie, zilnic, de cel puțin 30 de ml de apă, pentru ca solul să rămână umed.
“Prin utilizarea curentului electric există un potențial de stimulare al plantelor, existând posibilitatea de a accelera capacitatea de producție, prin dezvoltarea mai rapidă a plantei, înflorire, fructificare și maturare a fructelor ceva mai timpuriu”, a spus Mădălin Gheorghițoaie, doctorand.
Momentan, aceste roșii nu au fost scoase la vânzare, însă prețul pentru un kilogram va fi similar cu cel al legumelor bio. Electro-rosia este unicat pe piață din țara noastră, iar astfel de studii se fac și în China.