Agenția Internațională a Energiei și Comisia Europeană au prezentat astăzi o serie de măsuri simple pe care oamenii le pot lua pentru a-și reduce consumul de energie și a economisi bani. Acestea sunt măsuri care, dacă ar fi adoptate de toți cetățenii UE, ar permite economisirea a suficient petrol pentru a umple 120 de supercisterne și a suficient gaz natural pentru a încălzi aproape 20 de milioane de locuințe. De fapt, măsurile sunt pentru a reduce dependența de gazele naturale venite din Rusia.
Aceste acțiuni, se spune în comunicatul CE, menite să ajute Ucraina prin reducerea dependenței UE de combustibilul rusesc și, de asemenea, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, au fost prezentate și discutate de directorul executiv al AIE, Fatih Birol, și de directorul general pentru energie din Comisia Europeană, Ditte Juul Jørgensen, în cadrul unui eveniment virtual transmis în direct astăzi, cu o serie de personalități din guvernele europene și din societatea civilă.
„Oamenii din întreaga Europă au ajutat Ucraina prin donații sau prin ajutorarea directă a refugiaților, iar mulți ar dori să facă mai mult. Majoritatea gospodăriilor se confruntă, de asemenea, cu facturi mai mari la energie din cauza crizei energetice, exacerbată de război.
Folosirea unei cantități mai mici de energie nu este doar o modalitate imediată prin care cetățenii UE își pot reduce facturile, ci și o modalitate de a sprijini Ucraina prin reducerea nevoii de petrol și gaze rusești, contribuind astfel la reducerea fluxurilor de venituri care finanțează invazia.”, se spune în comunicatul emis de Comisia Europeană.
Acțiunile din acest plan se bazează pe recentul Plan în 10 puncte al AIE pentru reducerea dependenței Uniunii Europene de gazele naturale rusești și pe Planul în 10 puncte pentru reducerea consumului de petrol. Cel mai recent plan ne învață cum să economisim bani, să reducem dependența de energia rusească. Cum să sprijine locuitorii blocului european Ucraina și să ajute planeta.
Planul mai arată cum pot colabora guvernele locale și naționale cu cetățenii pentru a face și mai multe economii. Urmând toate recomandările din plan, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi, în medie, aproape 500 de euro pe an, deși sumele ar putea varia în funcție de mărimea gospodăriei, de locația acesteia și de accesul la transportul public.
„Dacă toți cetățenii UE ar urma recomandările acasă și la locul de muncă, s-ar economisi 220 de milioane de barili de petrol pe an și aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale.”, se mai arată în același comunicat.
Pașii recomandați implică reducerea încălzirii și utilizarea mai puțin a aerului condiționat, lucrul de acasă, atunci când este posibil, pentru a evita deplasările, precum și folosirea în comun a mașinilor sau a transportului public, atunci când este posibil.
Angajatorii au un rol de jucat pentru a încuraja teleworkingul și călătoriile cu trenul în locul zborurilor pe distanțe scurte. Guvernele pot juca un rol prin oferirea de stimulente financiare prin reducerea tarifelor pentru trenuri, autobuze și micromobilitate, precum și prin sprijinirea instalării de panouri solare, îmbunătățirea izolației locuințelor și trecerea la alți combustibili pentru încălzire.
Conform concluziilor planului, reducerea termostatului cu doar 1 grad ar economisi aproximativ 7% din energia utilizată pentru încălzire, în timp ce reglarea unui aparat de aer condiționat cu 1 grad mai cald ar putea reduce cantitatea de energie electrică utilizată cu până la 10%.
Având în vedere că, în medie, în UE, deplasarea cu mașina într-o singură direcție este de 15 kilometri, lucrul la domiciliu trei zile pe săptămână ar putea reduce facturile de combustibil ale gospodăriilor cu aproximativ 35 de euro pe lună, chiar și după ce se ia în considerare creșterea consumului de energie la domiciliu.
Având în vedere că mașina medie din UE parcurge aproximativ 13.000 de kilometri pe an, reducerea vitezei de croazieră pe autostrăzi cu 10 kilometri pe oră ar putea reduce facturile de combustibil cu aproximativ 60 de euro pe an.
Reducerea dependenței de gazul rusesc nu va fi simplă, necesitând un efort politic concertat și susținut în mai multe sectoare, alături de un dialog internațional puternic privind piețele și securitatea energetică. Există legături multiple între opțiunile politice ale Europei și echilibrele mai largi ale pieței mondiale.
Cooperarea internațională consolidată cu exportatorii alternativi de gazoducte și de GPL, precum și cu alți importatori și consumatori importanți de gaz va fi esențială. O comunicare clară între guverne, industrie și consumatori este, de asemenea, un element esențial pentru o punere în aplicare cu succes, se arată în nota finală a planului în 10 puncte pentru a reduce dependența Uniunii Europene de gazele naturale rusești.