Pacienții care au nevoie de un consult la cabinetul medicului stomatolog se pot bucura începând cu data de 15 mai. Măsurile de relaxare anunțate luni de către președintele Klaus Iohannis aduc în atenție și redeschiderea cabinetelor stomatologice. Totuși, pacienții și medici trebuie să respecte și să asigure anumite condiții pentru o bună funcționare a serviciilor.
Vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Norina Forna, a explicat pentru Digi24 cât de sigure vor fi vizitele la medicul stomatolog pentru români, fie pacienți, fie medici.
Pregătim, la nivel de Colegiu, perioada aceasta de după 15 mai privind chiar lărgirea ariei intervențiilor stomatologice și realizarea unui pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facem, la triajul epidemiologic al pacienților și bineînțeles la protecția acestora și a personalului medical în contextul infecției cu Covid-19. Măsurile privesc echiparea, dotarea, dar și manoperele care pot fi realizate, după cum explică Norina Forna.
Măsurile pe care atât medicii cât și pacienții vor trebui să le urmeze o dată cu instaurarea stării de alertă urmează să fie aprobate marți și aduse în atenția medicilor stomatologi. Astfel, pentru buna desfășurare a vizitelor la stomatolog, pacienții vor trece inițial prin triaj. Acesta presupune chestionarea în privința patologiei pe care o au, în special în situațiile acute. În cazul programărilor, se va ține cont de distanța orară dintre pacienți.
De asemenea, înainte de intrarea în cabinet, pacienților li se va verifica temperatura. Totodată, sălile de așteptare vor putea fi ocupate de o singură persoană, doar pacientul, fără însoțitor, care poate fi prezent doar în cazurile în care pacientul este minor sau prezintă dizabilități.
Având în vedere interacțiunea cu numeroși pacienți, medicii stomatologi sunt expuși riscului infectării. De aceea, medicul va trebui să poarte un echipament adecvat, în funcție de patologia pacientului său. Astfel, din echipamentul de protecție nu vor lipsi viziera, ochelarii, capelina, botoșii, combinezonul și halatul impermeabil.
Noi vom ierarhiza atât pacienții, cât și patologia pe care o au, lăsând la sfârșit pacienții cu manopere care produc aerosoli. Vom pregăti sala între pacienți, lăsând un spațiu de două ore, a detaliat Norina Forna.
Și sala va urma să fie decontaminată după fiecare pacient în parte, iar manoperele vor fi executate cu precauție.
În situația cazurilor de pacienți infectați cu COVID-19, dar asimptomatici, aceștia vor fi îndrumați către serviciile de primiri urgențe din localitate, dar și către cabinetele care dispun de servicii specializate pentru astfel de pacienți, după cum explică vicepreședintele Norina Forna.