Din ce în ce mai mulți oameni au început să aleagă pentru ei variante cu mult mai sănătoase chiar și în dreptul unor obiceiuri care erau bine înrădăcinate în ale familiei. Iată că de câțiva ani buni majoritatea au revenit la tradițiile din bătrâni. Cum să vopsești ouăle cu ingrediente naturale precum cojile de ceapă?
Vopseaua de ouă poate să fie foarte periculoasă, așa că mulți dintre oameni au decis să abordeze varianta simplă și naturală pe care o aveau la îndemână bunicii noștri. Vopseaua alimentară pe care o găsim în comerț poate produce tulburări gastro intestinale sau tulburări digestive în special în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare.
„Este un pericol, pentru că dacă mâncăm ulterior oul sau altă mâncare cu mâna contaminată cu vopseaua, o ingerăm. Dacă discutăm de acele vopsele industriale, acolo lucrurile pot fi mult mai serioase.
Acestea conțin substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge. La temperatura frigiderului pot fi menținute câteva zile, fără probleme. Dacă le ținem la temperatura camerei, ar trebui să fie consumate în câteva ore. Pentru că ele se pot deteriora”, a detaliat medicul Radu Țincu, araă dcnews.ro.
Pentru a evita cele menționate mai sus, ai la îndemână ingrediente naturale și sănătoase care să te scape de toate grijile. Poți să te folosești de turmeric, varză roșie, foi de ceapă roșie sau ceapă galbenă.
Desigur că nuanțele nu vor arăta la fel ca cele pe care le-ai făcut în anul trecut cu ajutorul vopselei din supermarket, dar cu siguranță le vei consuma cu mai multă încredere.
Trebuie să fierbi bine ouăle, ulterior să pui în apa în care au fiert ingredientul natural pe care îl alegi în funcție de culoarea dorită, mai apoi să dai încă o dată în clocot totul și să lași să prindă culoarea încă 10 minute, fără căldură.
Cojile de la ca. 20 de cepe din care:
15 rosii
5 galbene
2-3 linguri de otet
1 lingurita sare
20 de oua
„În cele 17 sortimente de vopsea de ouă am identificat 32 de aditivi alimentari (E 101ii – riboflavina – 5 – fosfat; E 102 – tartrazină; E 104 – galben de chinolină; E 110 – galben portocaliu S.; E 120 – carmin; E 122 – azorubină (carmoisine); E 127 – eritrozină; E 131 – albastru patent V; E 132 – indigotină; E 133 – albastru briliant FCF; E 141ii – complexe de cupru ale clorofilinelor; E151 – negru briliant BN; E 160b – annato – colorant portocaliu natural – extras cu solvenți dintr-un fruct exoctic; E 171 – dioxid de titan; E 172 – oxid de fier; E 200 – acid sorbic; E 202 – sorbat de potasiu; E 211 – benzoat de sodiu; E 223 – metabisulfit de sodiu; E 270 – acid lactic; E 296 – acid malic; E 300 – acid ascorbic; E 330 – acid citric; E 524 – hidroxid de sodiu (soda caustică, leșie); E 410 – gumă din semințe de caruba; E 412 – gumă de guar; E 415 – gumă de xantan; E 422 – glicerină (glicerol); E 433 – polisorbat 80; E 470b – săruri de magneziu ale acizilor grași; E 555 – silicat alumino potasic (antiaglomerant); E 640 – glicină – potențiator de aromă)”
Specialiști din cadrul Asociației Pro Consumatori