08 feb. 2024 | 15:54

Cum verifici dacă ești angajat legal. Meseria în care se muncește cel mai mult la negru

Social
Cum verifici dacă ești angajat legal. Meseria în care se muncește cel mai mult la negru
Toți angajații trebuie să știe asta

Dacă un angajat bănuiește că nu i-a fost înregistrat contractul de muncă, acesta poate verifica rapid situația la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde trebuie să completeze un formular specific. Cum verifici dacă ești angajat legal? Procesul este foarte simplu și ar trebui făcut de toți cei care au suspiciunea că angajatorul nu i-a înregistrat contractul de muncă.

Fenomenul în care patronii nu înregistrează contractele de muncă

Cu toată că munca la negru s-a diminuat semnificativ în comparație cu acum 10-20 de ani, inspectorii de muncă încă descoperă cazuri în care angajatorii nu încheie contracte cu angajații sau o fac doar formal, fără a le înregistra. 

Citește și: Salarii de peste 5.000 de lei pentru românii fără facultate. Domeniul în care este nevoie de angajaţi

În domeniul construcțiilor se întâmplă cel mai des astfel de nereguli, iar angajații fără un contract legal nu își cunosc întotdeauna drepturile.

Angajații care lucrează la negru o fac pentru că patronii propun acest lucru venind cu beneficii suplimentare care să înlocuiască o formă de angajare legală.

De cele mai multe ori este vorba despre sume de bani suplimentare, pe care patronii preferă să le ofere angajaților ca să scape de taxele pe care ar trebui să le plătească la stat în momentul în care ar înregistra legal contractele de muncă.

Ei conving angajații să accepte această formă ilegală de muncă, motivând că în cazul unui contract de muncă legal ar pierde mai multe beneficii și bani.

Citește și: Angajaţii din România care nu trebuie să lucreze noaptea. E reglementat prin lege, e interzis să fii pus să faci aşa ceva

Mai sunt și patroni care fac contracte de muncă, păcălind angajații că lucrează legal, însă aceștia nu înregistrează contractele.

Cum verifici dacă ești angajat legal

Angajații care se află în aceste situații pot face sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Ei pot afla dacă au contractul de muncă înregistrat în mod legal, însă există cazuri în care angajatorul nu poate fi tras la răspundere din lipsă de documente care să ateste prezența lor la locul de muncă.

„Incidența cea mai ridicată este în domeniul construcțiilor. Și constatăm în ultima perioadă că numărul de zile pentru care un angajator îl folosește fără contract este din ce în ce mai redus, ceea ce este un aspect pozitiv. Totuși, acest lucru ne complică munca de identificare, pentru că aflăm că a lucrat într-o anumită unitate sau zonă după ce a plecat și de obicei nu îl mai găsim”, explică inspectorul-șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, conform adevărul.ro.

Citește și: Meseriile care dispar din România. Ce schimbări sunt pe piața muncii în 2023

Angajații fără contract fac de obicei sesizări la plecare. Uneori li se oferă un formular de contract, dar acesta nu este înregistrat în Registrul Electronic al Salariaților (REVISAL), iar angajatorii nu plătesc contribuțiile aferente.

„Obligația angajatorului este să înmâneze un contract de muncă la momentul încheierii acestuia, când se semnează de ambele părți. (…) Și acasă poți să-l studiezi în amănunt și să vezi că data începerii activității este la date de…. Automat, faptul că nu l-a înregistrat în REVISAL este un impediment, dar putem să-l corectăm, să-l înregistreze și mai târziu, cu sancțiunea de rigoare”, precizează șeful ITM.

Ce pași trebuie să urmezi ca să îți verifici contractul de muncă

Pentru a verifica dacă ai un contract de muncă activ, trebuie să mergi la sediul ITM, să completezi un formular și oferi CNP-ul pentru accesarea bazei de date. Răspunsul îl primești pe loc.

„Foarte mulți ne sună și ne întreabă dacă au sau nu au contract, dar prin telefon e un pic mai complicat, pentru că trebuie să facă dovada că sunt ei și că nu le folosește altcineva CNP-ul. Și îi chemăm să vină cu buletinul la ghișeu”, adaugă Ungureanu.

Citește și: Salarii de peste 3.000 de euro pentru români. Ce trebuie să facă pentru ei, munca nu e grea deloc

De asemenea, angajații pot face sesizări anonime, iar inspectorii ITM nu dezvăluie angajatorului cine a făcut sesizarea.

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
UNGURII ne dau lecții. Cum ne face Ungaria de rușine. Situația e dramatică
Capital.ro
Domeniul în care ”se câștigă foarte bine în România”. Simona Bucura Oprescu explică
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
CALCUL pentru PENSIE! MODELUL pentru RECALCULARE de la Casa de PENSII
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro