În orice stat cu o economie de piață dinamică se înțelege că și mecanismele de funcționare a pieții muncii sunt, în aceeași măsură, unele dinamice. Asta implică, de fapt, apariția unor noi meserii și, datorită unor factori, dispariția altora. Conform unui proiect, în dezbatere publică, Ministerul Muncii anunță apariția unor noi meserii și dispariția altora, în proiectul care prevede completarea Clasificării Ocupaţiilor din România.
Progresele rapide din domeniul tehnologiei exercită presiuni asupra oamenilor pentru a schimba traseele profesionale și a se recalifica.
Un fenomen care va deveni din ce în ce mai frecvent în anii următori, este apariția și dispariția anumitor meserii, având în vedere că trăim într-o economie de piață dinamică și, ca atare, inclusiv piața muncii este, sau ar trebui să fie una dinamică.
Oamenii vor avea în continuare un rol semnificativ în cea de-a patra revoluție industrială, în ciuda avansului tehnologiei. Dar ceea ce vor face ei efectiv în lumea muncii este greu de prevăzut.
În condițiile în care Forumul Economic Mondial preconizează că, până în 2025, mașinile vor îndeplini mai multe sarcini de lucru decât oamenii, față de 71% care sunt îndeplinite de oameni în prezent, un lucru cert este că locurile de muncă din întreaga lume se schimbă rapid.
Analiștii sunt de părere că locurile de muncă se schimbă atât de rapid datorită progreselor tehnologice, încât oamenilor le este greu să se organizeze și să țină pasul.
Se preconizează că evoluția rapidă a mașinilor și a algoritmilor va înlocui aproximativ 75 de milioane de noi roluri, dar, în schimb, ar putea fi create și aproximativ 133 de milioane de posturi noi.
Cu toate acestea, acești angajați din piața muncii vor avea nevoie de un set de competențe foarte diferit față de cel de care dispun în prezent.
Potrivit studiilor, cea mai mare problemă pentru angajatori și angajați va fi reconversia profesională. Oamenii vor trebui să învețe să se reinventeze de fiecare dată.
Pe principiile enunțate anterior, inclusiv piața muncii din România a suferit modificări de-a lungul celor peste 30 de ani de economie de piață.
Dinamica pieței a cerut, de asemenea, ceea ce se numește reconversie profesională în cazul anumitor angajați și, implicit fenomenul de dispariție a anumitor meserii.
Încă din primii ani de democrație, la nivelul Ministerului Muncii era elaborată așa-zisa Clasificare a Ocupaţiilor din România, iar de-a lungul anilor aceste clasificări au scos în evidență meseriile care dispar din România.
Nici anul 2023 nu face vreo diferență la acest capitol, Ministerul de resort punând în dezbatere publică noua Clasificare a Ocupaţiilor din România, în care se fac precizări cu privire la meseriile care dispar din România în 2023 și care sunt schimbările pe piața muncii în acest an.
Așadar, conform proiectului, apar cel puțin 13 noi meserii, după cum urmează:
În același document, cum spuneam, se face precizarea cu privire la meseriile care dispar din România, după cum urmează:
Proiectul propus de minister este publicat pe site-ul instituției și este încă supus dezbaterilor publice, urmând ca la prima ședință de Guvern să fie aprobat sau modificat, după caz.