Cum vei putea face pușcărie în România, dacă faci publice imagini cu fosta sau fostul în ipostaze indecente

Cum vei putea face pușcărie în România, dacă faci publice imagini cu fosta sau fostul în ipostaze indecente
Închisoare pentru publicarea imaginilor indecente cu alte persoane

Senatoarea USR Florina Presadă propune închisoare de la 3 luni la 2 ani pentru cei care fac publice imagini indecente cu o persoană, fără să îi ceară acordul. Proiectul de lege care prevede modificarea Codului penal a fost depus deja la Parlament. Senatoarea susține că este nevoie de o legislație clară, întrucât în acest moment fapta nu este incriminată în Codul penal.

Închisoare pentru publicarea imaginilor indecente cu alte persoane

Proiectul de lege prevede modificarea art. 226 din Codul penal. După alineatul 5, ar urma să mai fie introduse alte 4 alineate.

„Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau o știrbire a imaginii sale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” – art. 6.

Acțiunea penală ar urma să fie pusă în mișcare în baza plângerii făcute de persoana vătămată. Imaginea intimă va fi definită ca orice imagine a unei persoane nude care își expune total sau parțial zonele intime sau care întreține relații intime. Nu va fi considerată infracțiune fapta săvârșită în următoarele condiții:

  • dacă a fost necesară pentru prevenirea, surprinderea sau dovedirea săvârșirii unei infracțiuni
  • dacă a fost autorizată, în cazuri temeinic justificate, de către un organ judiciar în cursul unor proceduri judiciare

Codul penal prevede în prezent pedepse doar pentru amenințare, șantaj și hărțuire. Florina Presadă susține că este nevoie de incriminarea publicării imaginilor indecente cu alte alte persoane, întrucât în România tot mai multe femei sunt victimele răzbunării foștilor iubiți, care postează pe internet imagini cu ele în ipostaze intime.

„Incriminarea faptei are ca obiectiv și descurajarea acestor fapte, având rol preventiv. Scopul trebuie să rămână reducerea incidenței acestor fapte și pedepsirea lor atunci când au loc. Consecințele pentru victime sunt grave iar acestea includ atât suferințe psihice dar și atingeri aduse imaginii acestora, lucru ce poate duce la pierderea locului de muncă sau dificultăți în a găsi un loc de muncă”, a declarat senatoarea USR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI