Câți ruși au fost uciși în 6 zile de război. Cifra e de ordinul miilor: „Nu ne vor cuceri cu bombe și atacuri aeriene”

Câți ruși au fost uciși în 6 zile de război. Cifra e de ordinul miilor: „Nu ne vor cuceri cu bombe și atacuri aeriene”
Decesele trupelor rusești expun o potențială slăbiciune a strategiei lui Putin

Ucraina se află deja în a șaptea zi de conflict, după decizia lui Vladimir Putin de a trimite trupele rusești. Bombardamentele au continuat în cele mai importante orașe ucrainene, iar ultimele informații spun că deja trupele rusești ar fi ocupat portul din Odessa. Bilanțul victimelor, fie armate, fie civile, crește de la o oră la alta, de la o zi la alta. În timp ce rachetele rusești cad în Ucraina se încearcă noi negocieri, dar Zelenski cere Rusiei, ca și condiție de a sta la masa negocierilor, oprirea bombardamentelor.

Aproape 6.000 de ruși au fost uciși în cele 6 zile de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproape 6.000 de ruși au fost uciși în cele 6 zile de război, potrivit unui raport Reuters. Acest lucru vine în contextul în care se anunță că trupe aeropurtate rusești au aterizat în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, și că armata rusă susține că a preluat controlul asupra orașului Kherson din sudul țării.

Între timp, guvernul a declarat că premierul indian Narendra Modi „a vorbit cu liderii Rusiei, Ucrainei, României, Republicii Slovace și Poloniei cu privire la siguranța și facilitarea evacuării cetățenilor indieni din Ucraina” și că se depun toate eforturile pentru a aduce înapoi 40% dintre indienii blocați în regiunea devastată de război. Dintre cei aproximativ 20.000 de cetățeni indieni aflați în Ucraina, 30% au ajuns deja în India, iar alți 30% se află în țările vecine, a precizat guvernul.

La începutul zilei, președintele american Joe Biden a promis că îl va face pe Vladimir Putin  să plătească un preț pentru invazia Rusiei în Ucraina, în primul său discurs despre starea Uniunii. Anunțând că SUA interzic Rusiei accesul în spațiul său aerian, Biden a declarat că președintele rus s-a întâlnit cu un zid de forță în Ucraina.

În discursul din această dimineață, Zelenski, pe lângă faptul că a criticat dur bombardarea monumetului dedicat holocaustului, a mai spus că „Nu ne vor cuceri cu bombe și atacuri aeriene”.

„Această lovitură dovedește că pentru mulți oameni din Rusia, Kievul nostru este ceva absolut străin. Ei nu știu nimic despre Kiev, despre istoria noastră.

Dar toți au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți”, a adăugat președintele ucrainean în discursul video difuzat în această dimineață.

Decesele trupelor rusești expun o potențială slăbiciune a strategiei lui Putin

Videoclipurile și fotografiile publicate din orașele ucrainene unde se duc lupte între soldații ruși și ucraineni, arată cadavrele soldaților ruși lăsate în urmă pe câmpul de luptă, spun oficialii, precum și rămășițele carbonizate ale tancurilor și vehiculelor blindate.

Moscova pierde zilnic 400 de soldați în Ucraina, au declarat oficiali americani și europeni. Numărul tot mai mare de victime pentru trupele rusești expune o potențială slăbiciune a președintelui rus, într-un moment în care acesta susține încă, în mod public, că este implicat doar într-o operațiune militară limitată în estul separatist al Ucrainei.

Nimeni nu poate spune cu certitudine câți soldați ruși au murit de joia trecută, când au început ceea ce se transformă într-un lung marș spre capitala Kiev. Unele unități rusești au depus armele și au refuzat să lupte, a declarat marți Pentagonul. Marile orașe ucrainene au rezistat până acum atacului.

Citește și: Cele mai noi imagini cu Vladimir Putin în plin război Rusia – Ucraina. „Nu arată bine. Este palid și umflat la față” VIDEO

Ucraina a declarat că forțele sale au ucis peste 5.300 de soldați ruși

Oficialii americani se așteptau ca orașul Harkov din nord-estul țării să cadă într-o zi, de exemplu, dar trupele ucrainene de acolo au ripostat și au recâștigat controlul în ciuda tirurilor furioase de rachete. Cadavrele soldaților ruși au fost lăsate în zonele din jurul Harkovului. Videoclipurile și fotografiile de pe rețelele de socializare arată rămășițe carbonizate de tancuri și vehicule blindate, cu echipajele lor decedate sau rănite.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a recunoscut duminică, pentru prima dată, că există morți și răniți în rândul trupelor ruse, dar nu a oferit cifre. El a insistat că pierderile ucrainene au fost mai mari. Ucraina a declarat că forțele sale au ucis peste 5.300 de soldați ruși.

Afirmațiile niciuneia dintre părți nu au fost verificate în mod independent, iar oficialii administrației Biden au refuzat să discute public cifrele privind victimele. Însă un oficial american a estimat că pierderile rusești de luni se ridicau la 2.000, estimare cu care au fost de acord doi oficiali europeni.

Unități rusești au depus armele fără luptă

Potrivit New York Times, marți, un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat că unități rusești întregi au depus armele fără luptă după ce s-au confruntat cu o apărare ucraineană surprinzător de dură. În unele cazuri, trupele rusești au făcut găuri în rezervoarele de gaz ale vehiculelor lor, probabil pentru a evita lupta, a declarat oficialul.

Oficialul Pentagonului, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre evoluțiile operaționale, a refuzat să spună cum au făcut armata aceste evaluări, probabil dintr-un mozaic de informații, inclusiv declarații ale soldaților ruși capturați și interceptări de comunicații, sau cât de răspândite ar putea fi aceste eșecuri pe câmpul de luptă.

Citește și: Omul lui Putin la București, avertisment crunt pentru România. Singurul mod în care țara noastră poate scăpa de atacurile rusești

Se încearcă subminarea moralului forțelor rusești invadatoare

Imaginile cu saci mortuari sau sicrie, sau cu soldați uciși și abandonați pe câmpul de luptă, a declarat un oficial al administrației Biden, s-ar dovedi cele mai dăunătoare pentru Putin. Oficialii ucraineni folosesc rapoartele și imaginile de pe rețelele de socializare cu victimele rusești pentru a încerca să submineze moralul forțelor rusești invadatoare.

„Soldați rus! Ați fost aduși pe pământul nostru pentru a ucide și a muri. Nu urmați ordinele criminale. Vă garantăm o amnistie completă și 5 milioane de ruble dacă depuneți armele.

Pentru cei care continuă să se comporte ca un ocupant, nu va exista nicio milă.”, declara luni, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, care a oferit soldaților ruși bani și amnistie dacă se predau.

Tot luni, ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Sergi Kislitsia, a citit în fața Adunării Generale ceea ce el a spus că sunt ultimele mesaje text de la un soldat rus către mama sa. Acestea au fost obținute, a spus el, de către forțele ucrainene după ce soldatul a fost ucis.

Ucraina a fost de acord să discute din nou cu Rusia, dar Zelenski cere Rusiei, ca și condiție de a sta la masa negocierilor, oprirea bombardamentelor.