S-a anunțat cum va arăta primul oraș plutitor din lume. Orașul plutitor, care este recomandat de către constructor celor care locuiesc în zone care riscă să fie inundate în viitor, din cauza încălzirii globale, este compus din trei platforme interconectate, cu posibilitate de a fi extins până la 20 de platforme. Cele trei platforme pot adăposti până la 12 mii de locuitori. Unde se construiește primul oraș plutitor și câte milioane de dolari costă, vezi în rândurile de mai jos.
Oceanix, primul oraș plutitor din lume, se construiește la Busan, Coreea de Sud. În primă fază, firmele de arhitectură BIG și Samoo au prevăzut pentru Oceanix trei platforme, suficiente pentru a găzdui 12000 de oameni, însă orașul poate fi extins de constructorii UN-Habitat și Busan Metropolitan până la 20 de platforme.
Cei implicați au proiectat orașul plutitor din Busan pentru a se potrivi cu caracteristicile, arhitectura și cultura orașului coreean.
„Proiectul este unul viabil pentru cele mai vulnerabile locații de coastă aflate în prima linie a schimbărilor climatice. Noile cartiere maritime modulare ale Oceanix vor fi un prototip pentru comunități durabile, bazate pe juxtapunerea unică a vechiului și a noului din Busan”, a anunțat fondatorul BIG și directorul de creație, Bjarke Ingels.
Fiecare cartier al orașului plutitor va avea 30.000 până la 40.000 de metri pătrați și va fi de utilizare mixtă. Astfel, cele trei platforme ale proiectului vor fi împărțite astfel. Una pentru locuit, una pentru cercetare și o platformă de cazare pentru turiști.
Platforma de locuit va pune la dispoziție case diferite de locuit, va avea alei intime unde se vor putea regăsi magazine. Platforma de cercetare va fi un hub pentru studiile maritime, ce va pune la dispoziție noi locuri de muncă, precum și spații de creație și cămine.
Platforma de turism va pune la dispoziție cazări ecologice, mese organice și alte facilități. Orașul va beneficia de poduri care vor conecta platformele plutitoare, iar dezvoltarea se va concentra pe clădiri joase rezistente la vânt, terase pentru locuințe în interior-exterior. În plus, vor exista grădini și sere mari pentru cultivarea alimentelor, care vor fi crescute în medii cu temperatură controlată.
„Orașele plutitoare durabile fac parte din arsenalul de strategii de adaptare la climă, pe care îl avem la dispoziție. În loc să luptăm cu apa, să învătăm să trăim în armonie cu ea”, a spus Maimunah Mohd Sharif, director executiv al UN-Habitat.
Nu în ultimul rând, construcția orașului plutitor Oceanix Busan va demara în 2023, iar costurile construcția unicat este estimată la 200 de milioane de dolari.