Cum va arăta lumea în anul 2050. Celebrul futurolog polonez pe nume David Kalisz a vorbit despre cum va arăta omenirea peste 30-40 de ani.
Deși meseria este de a ”prezice„ acesta a mărturisit că nu crede că viitorul poate fi prezis, însă partea interesantă tocmai asta e, că neputând-o prezice, ne-o putem imgina. Astfel, imaginând sau proiectând o lume mai bună în viitor, deja poți să realizezi micro-acțiuni, pentru a produce macro-urmări.
Dar cine este David Kalisz? El este expert în studiile viitorului, dar și profesor la Paris School of Business. Futurologul polonez a explicat și cum va arăta lumea în 2050.
”Când mă gândesc la țintele legate de sustenabilitate și schimbare climatică, emisii de carbon, cred că în economiile moderne vom vedea multe schimbări. Se întâmplă multe lucruri în Franța, Germania, Olanda, schimbările privesc mai ales metropolele. Planificarea urbană se schimbă, vrem mai mulți copaci decât drumuri, mai multe piste de biciclete decât autostrăzi.
Deci văd 2050-2060 în culori optimiste. Cum William Gibson (scriitor canadian de ficțiune speculativă, n.r.) a spus: „viitorul e deja aici, dar nu e distribuit în mod egal”.
În unele țări din Asia, Africa, aceste schimbări nu vor fi văzute foarte curând. Ce mă îngrijorează însă legat de aceste planuri ambițioase cu privire la 2060 este faptul că măsurile pe care le luăm, deși sunt frumoase, cu mai mulți copaci în orașe, par un bandaj mic pe o rană imensă.
Dacă încercăm să folosim o bandă de scotch ca să lipim un obiect stricat, mă îngrijorează că măsurile de azi nu sunt suficiente pentru planurile din 2050-2060. Dacă nu începem să facem ceva la o scară mai mare, aceste planuri nu vor putea fi atinse. De asta mi-e teamă.
Dar avem nevoie să fim optimiști, ca să ne putem continua viețile.
Într-unul dintre cursurile mele, care se numește „Megatrenduri și înțelegerea viitorului”, vorbesc despre „Optimism urgent”. Adică exact ce ai spus: avem nevoie să fim optimiști ca să putem să facem ceva azi.
Întrebarea este: sunt un bun vector? Adică ce moștenire vei lăsa pentru cei care rămân după mine? Dacă încep să fac ceva azi, poate impactul se va vedea abia în 20-30 de ani”, a spus futurologul pentru Liberatea.ro.
În afară de cursurile predate la Paris School of Business, acolo unde deține și funcția de decan al programului de experți, David Kalisz mai este și expert în strategie, modele de afaceri și new media.
David Kalisz este doctor în economie la Warsaw School of Economics (Varșovia), autor al cărții „Strategia competitivă. Piața TV în Polonia”.