Dacă ești ca majoritatea oamenilor, s-ar putea să ai impresia că știi deja cum se gătesc corect cârnații. Îi gătești de ani de zile și ești mulțumit de rezultate. Există însă posibilitatea ca, cu câteva ajustări, să gătești unii dintre cei mai buni cârnați pe care i-ai mâncat vreodată. Urmează recomandările noastre și află cum trebuie să prăjești cârnații ca să nu mai plesnească. Află ce să faci înainte să dai drumul la aragaz.
Pentru români, și mai ales pentru gurmanzi, preparatele tradiționale făcute în această perioadă sunt un adevărat paradis pentru papilele gustative. Fie că vorbim de sarmale, de caltaboș, de carne de porc, nicio masă nu este îndestulătoare și completă fără cârnații tradiționali.
Și cum este cel mai bun moment să-i pregătim, ne-am gândit că este cel mai bun moment să-ți spunem cum trebuie să prăjești cârnații ca să nu mai plesnească și ce să faci înainte să dai drumul la aragaz.
Dacă ai cârnați făcuți în casă, cu siguranță gustul va fi unul pe măsură. Dacă i-ai cumpărat din comerț, mai mult ca sigur că i-ai băgat la congelator. Bine, acest aspect este valabil și pentru cârnații de casă, dacă nu stai la curte și nu ai afumătoare.
Dar, este important să știi cum trebuie să prăjești cârnații ca să nu mai plesnească. În cele ce urmează îți spunem pașii pe care îi ai de făcut. Ține cont de sugestiile noastre, înainte de a da drumul la aragaz, deși știm că îi vrei cât mai repede prăjiți.
Acesta este un pas pe care mulți îl cunosc când vine vorba de gătitul fripturilor, dar este important și pentru cârnați. Scoaterea lor din frigider cu aproximativ 20 de minute înainte de a fi gătiți îi ajută să se gătească mai uniform. În plus, există mai puține șanse ca pielițele să se rupă.
Vezi și: Cât timp se afumă cârnații, de fapt. Așa o să îți iasă ca la bunica acasă
Pe vremuri, se întâmpla frecvent ca cârnații să explodeze în timpul gătitului, de aceea îi numim „cârnați”. Acest lucru se datora utilizării unei serii de ingrediente ieftine și a unui conținut redus de carne pentru a-i face mai accesibili.
Deși înțeparea lor reducea posibilitatea ca cârnații să explodeze, acest pas este inutil atunci când gătești cârnați de calitate superioară. În plus, o mare parte din sucuri se va scurge, rezultând un cârnat mai uscat și mai puțin gustos.
Dacă este prea fierbinte, cârnații se vor arde la exterior înainte de a se găti la mijloc. Ai răbdare și lasă-i să se gătească ușor. Anumite gospodine preferă să prăjească cârnații. Pare mai eficient, deoarece astfel nu mai este nevoie să întorci cârnații la fiecare câteva minute.
Cu toate acestea, prăjirea adâncă are ca rezultat, de obicei, cârnați uscați, cu pielițe tari. De asemenea, nici coacerea cârnaților la cuptor nu este ideală, deoarece nu oferă tipul de aromă care este tipic pentru prăjire.
Poate fi ulei de floarea-soarelui, ulei de arahide sau chiar grăsime de gâscă, dacă te simțițindulgent. Folosirea grăsimii adaugă gust și textură cârnaților gătiți, dar dacă ai o tigaie antiaderentă, poeți renunța complet la grăsime.
Întoarce-i la fiecare două minute pentru ca aceștia să se gătească uniform și să capete o culoare aurie-maronie pe toată suprafața. Un cârnat ar trebui să se gătească între 15 și 20 de minute. Dacă ai o sondă de temperatură, încearcă să atingi aproximativ 70°C.
Scoate cârnații din tigaie și lasă-i să se odihnească timp de câteva minute. Majoritatea cărnii beneficiază de puțin timp de relaxare imediat după ce a fost gătită, iar cârnații nu fac excepție. O perioadă de repaus îi va face mai suculenți și mai fragezi.
Acum este momentul să-i servești. Fie că îi pui într-o chiflă crocantă cu ceapă la un grătar, fie că îi servești cu șuncă și ouă ca parte a unui mic dejun consistent, urmând pașii noștri simpli vei obține cei mai buni cârnați.