Ca și caltaboșul, sarmalele sunt preparatele nelipsite de pe masa de Crăciun și Revelion. Fie că vorbim de zona Moldovei, Ardeal, sau zona de sud, toate gospodinele pregătesc sarmale. Da, așa e, dar știu toate gospodinele cât se țin sarmalele la cuptor, de fapt? Ne-am gândit să împărtășim secretul pe care orice gospodină iscusită trebuie să îl știe.
Mâncarea emblematică a acestei perioade din an sunt sarmalele. Preparatul este cel mai răspândit fel de mâncare în România și în toată Europa de Est. În unele locuri se folosește carne de porc pentru umplutură, în altele un amestec de carne de vită și carne de porc.
Așa cum spuneam, rețeta de sarmale constă în frunze de varză proaspătă, sau după preferință, murată, cu o umplutură formată din carne tocată, condimente și orez. Deoarece această rețetă a fost introdusă în Balcani în timpul Imperiului Turc, preparatul își trage numele de la cuvântul turcesc Sarmak, care înseamnă „a rula”.
În mod tradițional, se folosește carne de porc tocată în sarmale. Dar se poate folosi și jumătate carne de porc tocată și jumătate de carne de vită, dar se poate folosi și carnea de curcan. Sfatul nostru este să folosiți orice carne tocată, sau o combinație de carne, care vă place. Nu vă mai spunem rețeta că, așa cum bănuim, o știți foarte bine. Dar, totuși, vă punem la dispoziție ingredientele. Pe noi ne interesează, mai cu seamă, cât se țin sarmalele la cuptor, de fapt.
Secretul acestor rețete de sarmale delicioase stă tocmai în cât se țin sarmalele la cuptor, de fapt. Deși nu ești la prima ta rețetă, s-ar putea ca acest aspect să-ți fi scăpat din atenție. De-asta suntem aici, să-ți dăm sfaturile utile pentru a face cele mai bune sarmale.
Răspunsul ți-l spunem noi (bine, și noi am întrebat gospodinele cele mai experimentate). Secretul este că acest preparat va avea nevoie de cel puțin două ore jumate pentru a ieși aurii, așa cum ne dorim, la o temperatură de minim 150 de grade în cuptor.
Dacă ții cont de acest aspect, îți garantăm că o să ai cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun și, de ce nu, pentru seara de Revelion. Așa că, baftă la gătit și Poftă bună!