Cum ţii un urs departe de casă sau curtea ta? Fauna României este recunoscută la nivel mondial pentru diferitele specii de animale. Unele dintre ele sunt pe cale de dispariție. În munții de aici cei mai mulți sunt urșii. Din păcate, în ultimii ani, datorită invadării zonelor de vânătoare a acestora, urșii au ajuns să fie văzuți prin localitățile din zonele unde aceștia trăiesc. Cazurile de atacuri ale urșilor, din păcate, s-au înmulțit, iar autoritățile încearcă să facă față situației. Dar, până ca autoritățile să intervină, este bine să știm ce avem de făcut. Cu alte cuvinte, este important să știm cum ţii un urs departe de casă sau de curtea ta. Există mai multe recomandări, iar secretele specialiştilor, vi le dezvăluim în cele ce urmează.
Deși atacurile urșilor asupra oamenilor ar trebui să fie rare, realitatea ne dovedește contrariul. Cu toate astea, putem spune că este rezonabil să nu vă doriți ca unul să se plimbe prin casă.
Dar ce anume ar trebui să faceți dacă într-o zi veniți acasă de la serviciu și vedeți una dintre aceste creaturi de 500 de kilograme întinsă pe futon?
Cum ţii un urs departe de casă sau curtea ta? Asta încercăm să aflăm împreună de la specialiștii în domeniu.
Cel mai bun mod de a scoate un urs din casă este să nu-i dați un motiv să intre în casă. Potrivit specialiștilor, urșii vor intra cu adevărat într-o casă doar pentru un singur motiv , să caute hrană:
„Urșii profită rapid de mâncarea lăsată afară de oameni. Urșii se hrănesc cu gunoaie, semințe pentru păsări, mâncare pentru câini și alte produse alimentare.
Acestea se găsesc în mod obișnuit în jurul caselor și întreprinderilor.”, spun specialiștii.
Este recomandat, dacă locuiți în ținutul urșilor, să cumpărați containere speciale pentru gunoi pentru a împiedica urșii să poată detecta mirosul gunoiului.
Potrivit unui studiu european, în zonele care au implementat containere de gunoi rezistente la urși s-au înregistrat cu 60% mai puține conflicte cu urșii, comparativ cu cele care au folosit coșuri de gunoi obișnuite.
Îndrumări suplimentare din partea Departamentului pentru animale sălbatice includ supravegherea atentă a tuturor punctelor de intrare în casă:
„Mulți urși care intră în case o fac printr-o fereastră sau ușă deschisă sau descuiată.
Închideți și încuiați toate ferestrele și ușile accesibile urșilor atunci când ieșiți din casă și noaptea, înainte de a merge la culcare”.
Alți factori importanți includ să vă asigurați că nu există nimic cu miros în mașină, cum ar fi bomboane, gumă de mestecat, odorizante de aer, gunoi, loțiuni și balsamuri de buze.
În plus, se recomandă înlocuirea mânerelor exterioare ale ușilor de tip pârghie cu butoane rotunde pe care urșii nu le pot trage sau împinge.
O altă modalitate, ar fi și lăsarea radioului pornit pe emisiuni de tip „talk radio”. Mai ales atunci când plecați de acasă. Vocea umană îi sperie pe majoritatea urșilor.
Ce trebuie să faceți atunci când vă aflați față în față cu un urs depinde de locul exact în care are loc întâlnirea.
Dacă vedeți ursul în curtea sau pe aleea de acces, specialiștii recomandă să confruntați animalul cu zgomot:
„Dacă un urs intră în curtea sau în apropierea casei, speriați-l. O atitudine încrezătoare plus zgomote puternice, cum ar fi un țipăt ferm, bătând din palme, bătând în oale și tigăi sau suflând într-un claxon, îi face pe majoritatea urșilor să fugă.”
Dacă întâlnești efectiv un urs în interiorul casei, planul de acțiune recomandat este foarte diferit. Dacă un urs intră în casă, deschide ușile și ferestrele și asigură-te că poate ieși pe același drum pe care a intrat.
Nu te apropia de urs și nu bloca căile de evacuare, este recomandarea acestora. De asemenea, specialiștii avertizează să nu te apropii niciodată de un urs care a intrat în casă.
În cazul în care ursul nu pleacă de la sine, trebuie să suni la agenția locală de control al animalelor. Dacă ursul reprezintă o amenințare iminentă pentru tine sau pentru altcineva, sună la 112.