Îmbrăcămintea inadecvată iarna poate să încurajeze hipotermia și degerăturile. Este important să alegi bine hainele pe care le porți pentru a evita situațiile de risc. Cum te îmbraci când e ger afară? Playtech Știri îți prezintă câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont pentru a face față situațiilor în care temperaturile sunt foarte scăzute.
Dacă în urmă cu câteva săptămâni, vremea în România era mai calduroasă decât specificul perioadei, iată că iarna și-a intrat cu adevărat în drepturi. Temperaturile au scăzut considerabil, astfel încât oamenii trebuie să fie atenți la îmbrăcămintea pe care o aleg în așa fel încât să nu își pună organismul în pericol.
O îmbrăcăminte inadecvată poate să expună corpul la hipotermie și chiar degerături, mai ales dacă valorile termice ating pragul gerului. Playtech Știri îți explică cum trebuie să te îmbraci iarna pentru a rămâne în siguranță. Ideea de bază este să te asiguri că fiecare parte a corpului este acoperită corect și, totodată, se menține uscată.
Cum te îmbraci corect ca să scapi de frig? Ai grijă ca toate extremitățile corpului să fie acoperite. Asta înseamnă că trebuie să porți căciulă, eșarfă sau fular și mănuși. Nu ignora încheieturile mâinilor. Este important la acestea să fie întotdeauna încălzite. Fii atent și la încălțămintea pe care o porți. Specialiștii recomandă să optezi pentru papuci rezistenți la apă.
Este important ca hainele pe care alegi să le porți într-o zi rece de iarnă să nu fie mulate pe corp. Pentru a menține corpul călduros, optează pentru articole vestimentare mai largi. Îți va fi mult mai ușor să te îmbraci, pentru că, în sezonul rece, se recomandă purtarea mai multor straturi de haine.
În sezonul rece, când temperaturile scad considerabil, este important să porți minimum trei straturi de haine. Fiecare are rolul său. Primul strat, stratul de bază, care îți oferă confort, îți menține trupul cald și îți păstrează pielea uscată, face referire la lenjeria de corp (slipi, boxeri, sutien, tricou).
În acest caz, este esențial să ții cont de materialul textil din care sunt fabricate hainele. Specialiștii spun că ar trebui evitate articolele din bumbac. Se recomandă să optezi pentru haine confecționate din poliester, nailon sau fibre naturale.
„Dacă porți haine din bumbac și transpiri, ele se vor îmbiba de umezeală și-ți vor păstra pielea udă, fapt deosebit de periculos pentru sănătatea ta, în special toamna sau în sezonul rece. În condiții de răcoare sau frig este necesar stratul de bază (slipi, boxeri, sutien, tricou) pentru a vă menține pielea uscată”, spun experții.
Al doilea strat, stratul izolator, are rolul de a reține căldura corpului în așa fel încât acesta să fie protejat de frig. Poți să porți un pulover de lână sau un polar, o jachetă de puf sau o jachetă sintetică.
Stratul numărul trei, cel exterior, te protejează de condițiile meteorologice specifice perioadei, de vânt sau precipitații. Este important să nu îl ignori, mai ales dacă știi că urmează să petreci mult timp afară. Alege o geacă groasă sau o jachetă softshell/hardshell pentru a-ți proteja sănătatea.