Cum te ferești de cei care îți fură bani de pe card. La ce pericole te expui când cumperi online

Cum te ferești de cei care îți fură bani de pe card. La ce pericole te expui când cumperi online
Șapte secrete despre cardurile bancare pe care trebuie să le știi

O mare parte dintre noi folosim des, dacă nu zilnic, cardurile bancare. Fie că achiziționăm obiecte vestimentare din mall, ori cumpărăm alimente din supermarket, sau achităm facturi și servicii, cardul bancar reprezintă cea mai bună opțiune când nu deținem bani cash.

Cum să te ferești de cei care vor să-ți fure bani de pe card

Deoarece ne oferă câteva avantaje importante, cum ar fi faptul că ne scutește de a umbla cu foarte mulți bani în portofel, ceea ce uneori poate fi periculos, mai ales în locuri aglomerate, sau din simplul motiv al comodității, cardul bancar reprezintă o variantă pentru mulți dintre noi. Scăpăm astfel de grija pierderii sau a furtului banilor din buzunar sau portofel. În schimb, dacă ne rătăcim cardul, nimeni nu va putea avea acces la banii noștri fără să ne cunoască PIN-ul, cod pe care, în mod normal, ar trebui să-l știm doar noi.

Cu toate că au devenit atât de utilizate și atât de populare, unii dintre noi nu știm prea multe detalii despre cardurile bancare. Spre exemplu, datorită extrasului de cont în care apare lista cu fiecare tranzacție (atât în ceea ce privește cheltuielile făcute cu cardul, ori banii primiți în contul de card), plățile cu cardul sunt foarte ușor de urmărit și administrat.

Iată 7 secrete despre cardurile bancare. Cumpărături online în siguranță

Cum să cumperi online în siguranță
Cum să cumperi online în siguranță
  1. Descifrarea numărului cardului. O primă informație pe care trebuie să o deții despre cardul tău este numărul acestuia. Cele mai multe dintre ele sunt identificate printr-un număr de 16 cifre (există și varianta cu 13 sau 19 cifre). Descifrarea numărului cardului se face astfel: prima cifră identifică sistemul de plăți, următoarele cinci reprezintă codul bancii emitente, iar ultimele nouă cifre sunt utile doar pentru bancă, în scopul de a identifica deținătorul cardului.
  2. Numărul de verificare. Acesta este determinat de cifre de la 9 la 15 și este realizat printr-un algoritm special. Șansele ca aceste patru numere să fie aceleași pentru două carduri sunt foarte reduse, numărul de combinații posibile fiind mai mare decât numărul persoanelor în viață.
  3. Are raze ultraviolete. O mică parte dintre posesorii de carduri bancare știe acest lucru. Toate cardurile sunt protejate în același fel în care sunt protejate și bancnotele, și anume prin aplicarea unui simbol ce poate fi văzut în lumina ultravioletă. De exemplu, pe cardurile VISA se poate vedea un V, iar pe cele MasterCard un M și un C.
  4. Card de credit sau de debit? Un card bancar poate fi fie de credit, fie de debit. Diferența o face proprietarul banilor: banca sau clientul. O variantă de compromis între cele două o reprezintă cardurile Overdraft, care permit folosirea mai multor bani decât există în cont, dar, de obicei, limita este mai mică decât cea de pe un card de credit.
  5. „Overdraft tehnic“. Atunci când de pe card se extrage o sumă mai mare decât cea disponibilă, apare fenomentul numit „Overdraft tehnic“. Astfel că, atunci când plata se face cu o altă monedă (valută străină), apare o diferență marcată de cursul valutar din ziua cu pricina.
  6. A doua față a cardului. Pe spatele cardului apare o altă măsură de securitate, și anume codul CCV (pentru cardurile VISA) și codul CVC (pentru MasterCard), în ambele situații CV însemnând Card Verification, iar acest cod confirmă autenticitatea cardului.
  7. Reguli de securitate pentru folosirea cardurilor bancare. Pentru cei care obișnuiesc să cumpere din online, se recomandă ca site-urile de pe care se achiziționează diversele lucrurisă fie sigure. Verificați dacă site-urile web utilizează https-protocol pentru tranzacțiile financiare, lucru care vă va proteja datele. Păstrați în siguranță toate informațiile despre cardul vostru: codul PIN sau codul CCV. Trebuie să aveți în vedere faptul că durează doar câteva secunde ca informațiile de pe card să fie furate.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI