06 apr. 2020 | 10:20

Cum te ferești de cei care îți fură bani de pe card. La ce pericole te expui când cumperi online

Știri generale
Cum te ferești de cei care îți fură bani de pe card. La ce pericole te expui când cumperi online
Șapte secrete despre cardurile bancare pe care trebuie să le știi

O mare parte dintre noi folosim des, dacă nu zilnic, cardurile bancare. Fie că achiziționăm obiecte vestimentare din mall, ori cumpărăm alimente din supermarket, sau achităm facturi și servicii, cardul bancar reprezintă cea mai bună opțiune când nu deținem bani cash.

Cum să te ferești de cei care vor să-ți fure bani de pe card

Deoarece ne oferă câteva avantaje importante, cum ar fi faptul că ne scutește de a umbla cu foarte mulți bani în portofel, ceea ce uneori poate fi periculos, mai ales în locuri aglomerate, sau din simplul motiv al comodității, cardul bancar reprezintă o variantă pentru mulți dintre noi. Scăpăm astfel de grija pierderii sau a furtului banilor din buzunar sau portofel. În schimb, dacă ne rătăcim cardul, nimeni nu va putea avea acces la banii noștri fără să ne cunoască PIN-ul, cod pe care, în mod normal, ar trebui să-l știm doar noi.

Cu toate că au devenit atât de utilizate și atât de populare, unii dintre noi nu știm prea multe detalii despre cardurile bancare. Spre exemplu, datorită extrasului de cont în care apare lista cu fiecare tranzacție (atât în ceea ce privește cheltuielile făcute cu cardul, ori banii primiți în contul de card), plățile cu cardul sunt foarte ușor de urmărit și administrat.

Iată 7 secrete despre cardurile bancare. Cumpărături online în siguranță

Cum să cumperi online în siguranță

Cum să cumperi online în siguranță

  1. Descifrarea numărului cardului. O primă informație pe care trebuie să o deții despre cardul tău este numărul acestuia. Cele mai multe dintre ele sunt identificate printr-un număr de 16 cifre (există și varianta cu 13 sau 19 cifre). Descifrarea numărului cardului se face astfel: prima cifră identifică sistemul de plăți, următoarele cinci reprezintă codul bancii emitente, iar ultimele nouă cifre sunt utile doar pentru bancă, în scopul de a identifica deținătorul cardului.
  2. Numărul de verificare. Acesta este determinat de cifre de la 9 la 15 și este realizat printr-un algoritm special. Șansele ca aceste patru numere să fie aceleași pentru două carduri sunt foarte reduse, numărul de combinații posibile fiind mai mare decât numărul persoanelor în viață.
  3. Are raze ultraviolete. O mică parte dintre posesorii de carduri bancare știe acest lucru. Toate cardurile sunt protejate în același fel în care sunt protejate și bancnotele, și anume prin aplicarea unui simbol ce poate fi văzut în lumina ultravioletă. De exemplu, pe cardurile VISA se poate vedea un V, iar pe cele MasterCard un M și un C.
  4. Card de credit sau de debit? Un card bancar poate fi fie de credit, fie de debit. Diferența o face proprietarul banilor: banca sau clientul. O variantă de compromis între cele două o reprezintă cardurile Overdraft, care permit folosirea mai multor bani decât există în cont, dar, de obicei, limita este mai mică decât cea de pe un card de credit.
  5. „Overdraft tehnic“. Atunci când de pe card se extrage o sumă mai mare decât cea disponibilă, apare fenomentul numit „Overdraft tehnic“. Astfel că, atunci când plata se face cu o altă monedă (valută străină), apare o diferență marcată de cursul valutar din ziua cu pricina.
  6. A doua față a cardului. Pe spatele cardului apare o altă măsură de securitate, și anume codul CCV (pentru cardurile VISA) și codul CVC (pentru MasterCard), în ambele situații CV însemnând Card Verification, iar acest cod confirmă autenticitatea cardului.
  7. Reguli de securitate pentru folosirea cardurilor bancare. Pentru cei care obișnuiesc să cumpere din online, se recomandă ca site-urile de pe care se achiziționează diversele lucrurisă fie sigure. Verificați dacă site-urile web utilizează https-protocol pentru tranzacțiile financiare, lucru care vă va proteja datele. Păstrați în siguranță toate informațiile despre cardul vostru: codul PIN sau codul CCV. Trebuie să aveți în vedere faptul că durează doar câteva secunde ca informațiile de pe card să fie furate.
PlaySport
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei interlopului
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
SCANDAL! EA e amanta care i-a spart casa celebrului milionar român! Nu are pic de rușine!
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cancan.ro
Cum a scris 'canadianul' TJ Miles numele Alexandrei Duli, pe bilețelul de nominalizare la Survivor All Stars. Războinica a crezut că e o glumă!
Stirile PROTV
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Romania TV
Prime Paşte 2024. Ce angajaţi primesc 3.000 de lei pe card, plus o majorare de salariu de 1.200 de lei, tichete de masă şi spor „de armonizare” de 200 de lei
Capital.ro
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
EVZ.ro
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp de 13 ani
Adevarul
Ce trebuie să facem cu molozul și alte deșeuri din construcții. Depozitarea ilegală poate aduce sancțiuni uriașe
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Afirmații scandaloase făcute de un preot : "Fetele abuzate sexual trebuie să facă și ele închisoare pentru că sunt frumoase"
Redactia.ro
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Capital.ro
Care sunt alimentele alcaline și care sunt acide. Medic: ”Chiar dacă nu credeați, asta se întâmplă!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ARMATĂ OBLIGATORIE în România! Din 2026, în DOI ANI, intră în VIGOARE
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro