Toți românii care folosesc bani cash trebuie să știe asta. Ce se întâmplă acum

Toți românii care folosesc bani cash trebuie să știe asta. Ce se întâmplă acum
Suntem pe locul 5 în Europa în ceea ce priveşte adaptarea la contactless

România se poziționează pe locul 5 în Europa în ceea ce privește adaptarea la contactless. În ultimii 4 ani, numărul tranzacțiilor efectuate cu cardul s-a triplat, conform ultimelor date din domeniul bancar. Adoptarea în creștere a tehnologiei contactless ilustrează entuziasmul consumatorilor români pentru noile tehnologii, care le oferă confort.

Românii care folosesc bani cash trebuie să știe

Românii preferă să utilizeze cardul deoarece la efectuarea plăților nu se percep comisioane, iar evidența cheltuielilor se poate ține mult mai ușor. Iată câteva motive pentru care numărul tranzacţiilor cu cardul s-a triplat în ultimii 4 ani.

„Vreo 70 de lei, să zic aşa. Şi restul banilor? Restul banilor pe card, întotdeauna. Îmi e mult mai comod. Pot să plătesc foarte repede fără să mai stau să caut în geantă după portofel, după rest, după 20 de bănuţi”, a spus o femeie.

„Casierele au întors POS-urile către clienţi şi practic au făcut educaţie clienţilor care veneau cu cardul. Le explicau: aveţi card contactless, nu mai trebuie să faci nimic, decât să apropii cardul. Fenomenul contactless a prins extraordinar de bine în România. 9 din 10 plăţi visa din magazinele fizice sunt efectuate contactless cu cardul sau cu telefonul mobil. În momentul de faţă, trei din patru tranzacţii făcute cu cardul sunt plăţi, una din patru este o retragere de la bancomat”, a declarat Cătălin Creţu, General Manager, România, Croaţia, Malta şi Slovenia.

Suntem sceptici în privința plăților online

Un studiu realizat recent de Mastercard confirmă creșterea masivă a utilizării tehnologiei contactless la noi în țară: tranzacțiile contactless au crescut cu 139% în perioada ianuarie-august 2018 comparativ cu aceeași perioadă din 2017, ajungând la aproape 70% din totalul tranzacțiilor realizate la comercianți.

Cu toate acestea, țara noastră este codașa Europei în ceea ce priveşte numărul POS-urilor, cu precădere în provincie.

„În România sunt undeva la 11 POS-uri la mia de locuitori, Bulgaria este la 20 POS-uri la mia de locuitori, media în Europa este de 33. Foarte mult trebuie avansat zona plăţii utilităţilor, apă, curent electric, gaze.Încă aici 95% din plăţi sunt făcute în numerar”, a adăugat Creţu.

75% din comenzile plasate online le plătim tot cu bani cash

Deși ne plasăm pe locul 5 în Europa la plata cu cardul contactless, când vine vorba de plățile online rămânem tot neîncrezători. 75% din comenzile făcute pe internet le achităm tot cash.