06 ian. 2021 | 08:28

Cum te ajută grăsimea maro să slăbești. Ce este mai exact, de fapt

Utile
Cum te ajută grăsimea maro să slăbești. Ce este mai exact, de fapt
Cum te ajută grăsimea maro să slăbești?

Grăsimea nu are numai puncte negative în mintea multora, iar nu toată este la fel, deși mulți au impresia că trebuie să ferească de ea. Care este tipul de grăsime benefică și cum te ajută aceasta chiar să și clăbești?

Grăsimea bună din organism. Cum te ajută grăsimea maro să slăbești?

Toată lumea are setat în minte faptul că trebuie să scoată grăsimile din alimentație și că aceasta face rău organismului, pe lângă forma trupului care nu mai este aceeași după consumul constant de mâncăruri care să o conțină. Dar nu este chiar așa! Sunt mai multe tipuri de grăsime, iar oricât de paradoxal ar suna organismul nostru conține un astfel de tip care ne ajută la arderea grăsimii depozitate în corp.

Mai exact, este vorba despre mitocondriile care generează căldură și fac celulele maro – grăsimea bună. Acestea sunt benefice și spre deosebire de grăsimea albă ce se depune sub formă de grăsime corporală cea maro e plină cu mitocondrii care te ajută. Pentru multă vreme s-a crezut că doar bebelușii au o astfel de grăsime, dar în 2009 cercetătorii au găsit astfel de cantități și la adulți.

Conform specialiștilor, oamenii care au un indice de masă corporal mic au cantități mai mari de țesut adipos maro. Mulți dintre noi avem credința că iarna e anotimpul care ne predispune la îngrășare, dar un studiu realizat de National Institutes of Health și publicat în anul 2014 în jurnalul Obesity arată că frigul face grăsimea maro mai activă decât în mod normal, lucru care ar putea inclusiv să arate și creșterea de noi celule de grăime maro.

Detalii

„Oamenii de știință consideră că activarea grăsimii maro poate susține programele de pierdere în greutate, pe care indivizii se străduiesc adesea să le mențină. În cadrul experimentelor pe șoareci, s-a descoperit că acele mamifere cărora le lipsea proteina BMP8B reușeau cu o mai mare dificultate să mențină o temperatură corporală normală. De asemenea, șoarecii cu pricina au devenit obezi într-o mult mai mare măsură decât șoarecii normali, mai ales atunci când primeau o dietă bogată în grăsimi.

Atunci când cercetătorii au tratat celulele de grăsime maro ale cobailor deficitari cu BMP8B, acestea au răspuns mai puternic la activare la nivel de sistem nervos. Mai mult, atunci când proteina a fost administrată anumitor zone din creierele mamiferelor, acestea au intensificat activarea nervoasă pentru țesutul adipos maro. Rezultatul este acela că celulele de grăsime maro tratate cu MBP8B au ars mai multă grăsime, iar șoarecii care au primit proteina în creier au slăbit”, arată științășitehnică.ro.