Cum sunt umiliți românii în fabricile din Germania. Dezvăluiri șocante: „Îi auzeam noaptea“

Cum sunt umiliți românii în fabricile din Germania. Dezvăluiri șocante: „Îi auzeam noaptea“

Un abator din Germania este locul unde sunt exploatați mai mulți muncitori din România și Bulgaria, fapt scos la iveală în cadrul unui documentar difuzat pe SAT 1. Jurnalista Jana Bernhard, autoarea materialului, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre felul în care un muncitor bulgar a reușit să transmită sub acoperire informații despre condițiile de muncă din abatorul de carne al miliardarului Clemens Tönnies. Mai multe detalii, în continuare.

Cum sunt umiliți românii în fabricile din Germania

Un abator din Germania a devenit extrem de cunoscut începând cu anul 2020, moment în care acolo a izbucnit cea mai mare infecție în masă de COVID-19, având peste 2.000 de angajați. Presa germană a dezvăluit atunci pentru prima dată informații despre viața lucrătorilor bulgari și români din abator.

„Am lucrat în abatoarele Tönnies timp de doi ani și rareori terminam după cele opt ore convenite. În cele mai multe cazuri, am lucrat 12-13 ore. Înregistram orele suplimentare în registre, dar, în cele din urmă, acest lucru nu se reflecta în fișele de plată, a spus un român în fața Deutsche Welle în iunie 2020“, declara un român în iunie 2020, potrivit unui documentar difuzat pe postul SAT 1.

Un alt detaliu șocant îl reprezintă faptul că muncitorii sunt obligați să locuiască împreună cu alte circa 10 persoane într-un apartament, plătind o chirie de 200 de euro fiecare.

„Era foarte frig și umezeală, benzile transportoare se mișcau foarte repede. Noaptea, în apartamentul nostru comun, îi auzeam pe colegii mei plângând din cauza durerilor puternice și a mâinilor umflate. Dar ne-am încurajat unii pe alții. Ne-am spus: «Rezistă!»“, a mai spus muncitorul.

„Mai presus de toate, oamenii sunt importanți pentru mine și vreau să-mi cer scuze față de ei“, a declarat proprietarul abatorului, Tönnies, atunci când și-a cerut scuze în fața presei germane.

Citește și: Scandal fără precedent în Germania. În ce condiții inumane stau muncitorii români

Dezvăluiri șocante: „Îi auzeam noaptea“

La scurt timp după întâmplare, echipa de televiziune a Janei Bernhard a mers să verifice dacă proprietarul abatoarelor a modificat în vreun fel condițiile de muncă din unitățile sale.

Milena, așa cum se numește în film femeia care a lucrat sub acoperire pentru investigație, povestește cum s-a confruntat cu reguli îngrozitoare stabilite în contractele de muncă, cum ar fi faptul că i-a fost interzis să meargă la toaletă, să mănânce sau să bea apă în hale. Astfel de lucruri erau permise doar în timpul pauzelor, și ele extrem de scurte.

„Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit peste 20 de kilograme într-un timp scurt pentru că nu au avut posibilitatea să mănânce. Toate acestea sunt scrise în contractul de muncă, sunt legale, dar sunt inumane“, a spus Milena.

De parcă nu ar fi fost și așa de ajuns, un medic de pe ambulanță a declarat că un muncitor s-a spânzurat, nemaisuportând condițiile cu care se confrunta.

„Este vorba despre oameni de mâna a doua, oameni care trebuie aruncați, care sunt pur și simplu înlocuiți cu următorii după ce sunt depreciați“, a explicat jurnalista germană.