Auzi limba română de cum pășești în Anglia, căci mare parte din muncitori sunt de-ai noștri. Mulți dintre ei afirmau încă de când se zvonea despre Brexit că sunt pregătiți să rămână acolo și după schimbare, în timp ce Boris Johnson spunea cu tărie că: „Am fi nebuni să îi lăsăm pe români să plece înapoi în România”. Iată că retragerea Regatului Unit din UE a fost împotriva dorinței lor, căci imediat după organizarea autorităților au și fost expulzați mulți români. „Trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem”, declara un muncitor. Veștile proaste continuă cu un nou anunț al guvernului britanic: lucrătorii sezonieri din România și Bulgaria vor plăti mai mult decât restul europenilor pentru vizele de muncă în UK.
Guvernul britanic a prelungit cu încă un an programul pentru muncitorii sezonieri, lansat în 2019, și a crescut cu 30.000 numărul de vize pentru cei care vor să lucreze în fermele din Anglia pentru o perioadă de până la șase luni în anul curent. Vizele au, însă, preț ridicat, iar românii și bulgarii, alături de estonieni, lituanieni și sloveni vor plăti mai mult decât alți cetățeni ai Uniunii Europene (UE), conform Emerging Europe.
Mai mult, majoritatea țărilor din UE, alături de Turcia și Macedonia de Nord, au primit o reducere a permiselor, în valoare de 244 de lire, de 55 de lire, de care etniile enumerate mai sus nu beneficiază.
„CESC obligă aceste ţări să construiască baze legale, pentru a facilita deplasarea cetățenilor care vor să muncească în alte țări. Legislația britanică prevede deja ca cetățenii acestor țări să se califice pentru o reducere a taxelor ca să vină să lucreze în Regatul Unit”, a precizat Ministerul de Interne Britanic.
De asemenea, aceștia vor avea nevoie de un certificat de sponsorizare de la un angajator britanic și vor trebui să demonstreze că au destui bani pentru a putea trăi în Marea Britanie, adică cel puțin 1.270 de lire. Dovada trebuie să fie făcută prin extrase de cont, așa că cei care nu au cont la bancă sunt excluși.
În plus, solicitanții trebuie să se deplaseze la un centru special de solicitare a vizelor, iar în majoritatea țărilor există doar unul singur, situat în capitală, ceea ce înseamnă că lucrătorii sezonieri vor fi obligați să plătească și mai mulți bani pentru călătorie și cazare.