19 oct. 2023 | 20:22

Cum şi unde trebuie plantat usturoiul la final de octombrie, în grădină. Secretul pentru a avea o recoltă bogată la anul

Sfaturi pentru grădinari
Cum şi unde trebuie plantat usturoiul la final de octombrie, în grădină. Secretul pentru a avea o recoltă bogată la anul
Usturoiul este o cultură destul de rezistentă la secetă

Usturoiul crește pe tot teritoriul României, cu condiția să fie cultivat într-un sol cu drenaj liber, care nu este prea acid, să fie bine udat, să nu aibă buruieni și să beneficieze de o doză bună de îngheț și de soare. Orice grădinar amator poate cultiva usturoi bun. În afară de asta, este important cum şi unde trebuie plantat usturoiul la final de octombrie, în grădină. Citește mai departe și află secretul pentru a avea o recoltă bogată la anul.

Pentru o recoltă excelentă de usturoi este important să se înceapă cu semințe de calitate

Când vine vorba de plantarea usturoiului în toamnă, câteva sfaturi simple te vor ajuta să obții o recoltă incredibilă, gata de recoltare la începutul verii viitoare.

Află despre: Cum se plantează corect usturoiul toamna. 9 trucuri utile din partea grădinarilor adevărați

Usturoiul este una dintre culturile preferate de grădinari, și simplu de făcut. De fapt, aceștia sunt plantați toamna în grădină, dar trebuie ținut cont de mai multe etape principala fiind calitatea semințelor.

Cum şi unde trebuie plantat usturoiul la final de octombrie, în grădină. Secretul pentru a avea o recoltă bogată la anul

Usturoiul este una dintre culturile preferate de grădinari, și simplu de făcut

Unii grădinari replantează aceeași linie de semințe de la acei primii bulbi pe care i-au plantat în pământ cu mult timp înainte.

Nu numai că usturoiul este ușor de cultivat, dar devine din ce în ce mai bun cu fiecare an care trece, pe măsură ce selectezi cei mai buni bulbi pentru a replanta din recolta ta.

Usturoiul este una dintre cele mai ușor de plantat și de cultivat

Dacă ar fi să răspundem la întrebarea ”de ce este nevoie pentru a obține o recoltă bună de usturoi?” răpsunsul stă în cele de mai sus.

Este important de știut că usturoiul este una dintre cele mai ușor de plantat și de cultivat în grădină. Respinge în mod natural majoritatea dăunătorilor și necesită puțină întreținere. De asemenea, rareori are nevoie de udare sau fertilizare.

Citește despre: Cum să păstrezi usturoiul până primăvara. Aşa nu încolţeşte, e trucul bunicilor de la ţară

Cel mai bun moment pentru a planta usturoi este toamna devreme. Unii grădinari plantează în primele săptămâni din septembrie, dar și luna octombrie este propice pentru plantarea usturoiului.

Acest lucru permite o lună sau două de creștere la vreme rece pentru ca acesta să se stabilească. Apoi intră în repaus pentru iarnă și revine la viață în primăvară. De obicei, este gata de recoltare la sfârșitul lunii iunie sau în prima săptămână din iulie.

Pregătirea semințelor de usturoi pentru plantare

Prima etapă în pregătirea semințelor de toamnă este înmuierea semințelor. Fiecare cățel de usturoi este o sămânță individuală. Odată plantat, acesta va crește apoi într-un bulb complet.

Cu cât este mai mare cățelul, cu atât mai mari vor fi bulbii maturi atunci când îi veți recolta. Unul din soiurile cele mai bine, conform specialiștilor, este numit ”Siberian hardneck”. Nu numai că crește bine, dar este excelent pentru depozitarea peste iarnă.

Cum şi unde trebuie plantat usturoiul la final de octombrie, în grădină. Secretul pentru a avea o recoltă bogată la anul

Prima etapă în pregătirea semințelor de toamnă este înmuierea semințelor

Pentru a pregăti cuișoarele pentru plantare, separați fiecare cuișor cu grijă. Întotdeauna asigurați-vă că păstrați cât mai mult posibil din coaja de hârtie intactă. Pielea servește drept strat protector pentru usturoi și îl împiedică să putrezească până când acesta încolțește.

Înmuierea prealabilă a bulbilor de usturoi

Pentru a ajuta la promovarea germinării și a sănătății, înmuiați bulbii peste noapte înainte de plantare. Umpleți un borcan de un litru cu apă și adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu. Amestecați și apoi aruncați cuișoarele pentru a le lăsa să se înmoaie.

Află despre: Ce se plantează în grădină în luna septembrie. Trucuri de la cei mai iscusiți grădinari

Această înmuiere nu numai că ajută usturoiul să încolțească, dar ajută și la prevenirea putreziciunii solului. Toamna poate fi o perioadă umedă în multe zone ale țării, iar o mică protecție suplimentară împotriva solurilor prea umede poate fi foarte utilă pentru usturoi.

A doua etapă este pregătirea solului pentru semințele de usturoi

La fel ca majoritatea legumelor, usturoiul crește cel mai bine în sol fertil și afânat. Înainte de plantare, lucrați cantități generoase de compost pentru a ajuta la amendarea solului.

Compostul este partenerul perfect pentru cultivarea usturoiului. Nu numai că va ajuta la energizarea solului cu substanțe nutritive, dar ajută și la afânarea pământului pentru a permite o bună creștere a bulbilor. Și, la fel ca în cazul tuturor culturilor de rădăcini, solul afânat poate face o mare diferență între produse de dimensiuni normale sau legume pipernicite.

Cum şi unde trebuie plantat usturoiul la final de octombrie

Usturoiul poate fi plantat în rânduri tradiționale, în straturi supraînălțate sau în rânduri înălțate. Cheia este spațierea. Bulbii ar trebui să fie distanțați la 4 milimetri în interiorul rândurilor și la 4 milimetri între rânduri.

Începeți prin a săpa un șanț cu o adâncime de 5 – 6 cm. Umpleți partea de jos a șanțului cu aproximativ un centimetru de compost. Pe măsură ce plantați, împingeți ușor fiecare bulb în jos în stratul de compost.

Descoperă care este: Distanța la care trebuie să plantezi usturoiul de toamnă. Așa te vei bucura de cele mai bune rezultate

Adăugăm apoi câte o linguriță de castraveți de viermi în jurul fiecărui bulb pe măsură ce plantăm. Aceasta oferă o sursă excelentă de nutrienți gata de utilizare pentru bulb.

Când plantați usturoi, asigurați-vă că păstrați capătul ascuțit al fiecărui cățel de usturoi în sus, iar cel plat în jos. Vârful ascuțit este capătul de înmugurire și va permite o înmugurire rapidă prin sol.

Cum şi unde trebuie plantat usturoiul la final de octombrie, în grădină. Secretul pentru a avea o recoltă bogată la anul

Cum şi unde trebuie plantat usturoiul: poate fi plantat în rânduri tradiționale

Terminați prin acoperirea cățeilor cu restul de pământ. Nu presați bine pământul, ci doar acoperiți-l, întinzând pământul pentru a umple întregul șanț la nivelul solului din jur.

Mulcire pentru controlul buruienilor și protecția pe timp de iarnă

După ce cultura a răsărit în toamnă, adăugăm câțiva centimetri de paie pentru a proteja cultura pe timpul iernii. De asemenea, puteți folosi și frunze mărunțite, dar, indiferent ce faceți, acoperiți cultura cu mulci.

Unul dintre cele mai mari secrete ale cultivării usturoiului este de a-l împiedica să concureze cu buruienile.

Buruienile concurează pentru nutrienți, iar un teren plin de buruieni va face ca randamentul usturoiului să fie mai mic, iar bulbii pe care îi veți recolta să fie mai mici.

Usturoiul este o cultură destul de rezistentă la secetă

Precipitațiile normale îi permit, de obicei, să crească bine. Dacă vă confruntați cu condiții extrem de uscate pentru mai mult de 10-14 zile în toamnă, udați cultura pentru a o ajuta.

Urmează aceste sfaturi: Ce este interzis să plantezi lângă usturoi în curte. Vei strica toată recolta

Odată cu sosirea primăverii, cultura de usturoi va ieși din repaus și va continua să crească. De obicei, la începutul primăverii adăugăm ceva mai mult mulci pentru a suprima buruienile.

Dar, în afară de asta, singura întreținere necesară înainte de recoltare este de a ține buruienile la distanță.

Cum știi când usturoiul este gata de recoltare?

În funcție de locul în care locuiți, timpii de recoltare pot varia puțin. Veți începe să vedeți că vârfurile culturii încep să se rumenească la începutul verii.

Secretul pentru a avea o recoltă bogată la anul

Cum şi unde trebuie plantat usturoiul: timpii de recoltare pot varia puțin

De îndată ce două treimi din vârfurile usturoiului s-au rumenit, cultura este gata de recoltare și de vindecare. După ce usturoiul este recoltat, trebuie să se coacă timp de câteva săptămâni pentru a se usca și a fi pregătit pentru depozitare.

Citește și: De ce să pui pudră de usturoi în pământul plantelor din casa ta. Trebuie folosită la început de toamnă

Un lucru pe care nu vreți să îl faceți este să vă spălați recolta. Lăsați pământul din jurul cățeilor să se usuce în mod natura, apa poate putrezi prematur cultura pe măsură ce se usucă.

Acum aia flat cum şi unde trebuie plantat usturoiul, mai ales în toamnă. Tot ce ai de făcut este să te apuci de treabă acum, până vine frigul.

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
O zi ieșită din comun. Anunț surprinzător de la meteorologi
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro