Ion Caramitru și-a riscat viața pentru români. Puțini dintre fanii lui știu gestul făcut de regretatul actor. Un confident și coleg de scenă a făcut mai multe declarații. Ce amintiri de poveste a adus artistul?
Teatrul românesc a rămas mai sărac de duminică, 5 septembrie, zi în care celebrul ‘Socrate’ s-a dus spre ceruri. Fanii acestuia au rămas șocați de vestea neagră primită. Mulți dintre colegii de breaslă au venit să-și spună amintirile care îi vor lega întotdeauna de regretatul artist.
Alexandru Arșinel a povestit cum cei doi s-au cunosc încă de pe băncile facultății. Poate puțini știau, dar Ion Caramitru a fost unul din artiștii care au participat la Revoluție. Deși condițiile erau periculoase, acesta a rămas alături de români în perioada neagră a istoriei țării noastre în care au murit prea multe suflete.
Arșinel a declarat că unul din momentele tragice a fost când a intrat în Piața Palatului și a solicitat să nu se mai tragă spre Bibliotecă. Actorul subliniază că și-a riscat viața pentru gestul său eroic ce poate i-a salvat pe mulți.
„După Revoluție au fost mai multe. El s-a numărat printre artiștii care au participat efectiv la Revoluție, cu condiții extrem de periculoase. Unul dintre momentele tragice a fost când a intrat în Piața Palatului, s-a urcat pe tanc și cu o goarnă în mână a solicitat să nu mai tragă spre Bibliotecă, ne aducem aminte mulți dintre noi care a fost situația. Și-a riscat viața pentru asta”, a detaliat artistul.
Cel din urmă își mai amintește cum în acea perioadă artiștii se luptau cot la cot pentru drepturile lor. Chiar în felul acesta a apărut o serie de drepturi obținute de artiști într-o perioadă în care aceștia nu se puteau bucura deloc de statutul lor și astfel flacăra iubirii pentru teatru risca să se stingă.
„După care a urmat o perioada în care ne-am luptat pentru drepturile artiștilor, nu de puține ori am fost în audiență la diferite nivele ale conducerii de după Revoluție pentru a obține protejarea, sa zic, a artiștilor români. M-am înțeles bine cu el, chiar dacă, uneori, întâlnirile noastre erau mai aspre, dar de fiecare dată ne uneam forțele pentru binele artiștilor.
Așa au apărut o serie de drepturi pe care le-au obținut artiștii într-o perioada foarte grea, lefurile, indemnizațiile, tot ce era legat de artă, știință, erau foarte mici, si uite așa au existat multe întâlniri din care artiștii si nu numai doctori etc au obținut unele drepturi. Și asta în mod special datorită lui Ion Caramitru, regret dispariția lui”
Alexandru Arșinel (Sursa: actualitate.net)