Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie! Regretatul actor se afla internat de săptămâni bune la spitalul Elias din Capitală. Artistul de 79 de ani se lupta cu o infecție la sânge. A ajuns la spital după ce a acuzat stări febrile. În ultima perioadă starea lui s-a agravat, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru el.
Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai mari actori pe care i-a avut România. În urmă cu câțiva ani, el povestea cum a ajuns la celebra replică „Mircea, fă-te că lucrezi”.
„S-a creat un fel de folclor pe tema asta („Mircea, fă-te că lucrezi!” – n.r.) și se folosește ca formulă în diferite luări de poziție, de atitudini, când cineva nu face ce trebuie.
Și atunci îi spune: măcar fă-te că faci asta…E un fel de citat, numai că în condițiile de atunci, când cineva din platou ne-a spus că trebuie să mai așteptăm, că nu avem curent pentru emisie – ceea ce era o minciună, pentru că de fapt acele minute au fost folosite pentru a fi filmați prin camere la comanda unora din regie sau mai de sus – or în acele minute de restriște, uitându-mă în jur și necunoscând pe nimeni decât pe Mircea Dinescu, pe care îl întâlnisem în studio (…) și care avea un carnețel cu el, și-am spus cine va vorbi, ce va spune, tu ești om de condei, scrie ceva, să vedem ce spunem noi aici – noi ajunsesem acolo trandafiri, ca să zic așa.
Când a început tevatura că începem emisia, a uitat carnețelul și îl știți ce temperament are și cum se manifestă, eu am luat carnetul și am spus arată că lucrezi, nu fă-te că lucrezi.”, declara Ion Caramitru într-un interviu acordat Sandei Nicola.
Cât timp a trăit, el a reușit să strângă o avere uriașă și era considerat unul dintre cei mai bogați actori din România. În vara lui 2019, Ion Caramitru a participat la protestele din Piaţa Victoriei, ca urmare a tăierilor bugetului pentru actori, asta în condițiile în care el deținea o avere fabuloasă împreună cu soția lui, Micaela Caraș.
„În 2005, când am venit la direcția Teatrului, erau numai trei săli și 500 de angajați. Acum șapte săli și 480 în schemă. Dacă faceți raportul vă dați seama câți ar mai trebui, 650 de angajați. Nu-i avem și atunci am fost nevoiți să angajăm printr-o agenție de forță de muncă 54 de oameni, ca să putem funcționa minimal. Din 54, 39 sunt tehnicieni de scenă, fără de care nu poți deschide nimic”, preciza Ion Caramitru atunci.
Așa a ieșit la iveală faptul că el încasa o pensie lunară de 2.600 de lei, iar din 2005 fusese desemnat directorul Teatrului Național din Capitală, unde mai primea încă 61.532 lei. Din drepturile de autor și alte colaborări, Ion Caramitru mai încasa în jur de 213.894 lei.