Cum se votează la alegerile UE? Aceasta ar putea fi una dintre întrebările pe care le auzi azi. Așa că, pentru cine nu știe, ai mai jos un ghid simplu. Secțiile de votare au fost deschise în România la ora 7:00. Știm deja cum a fost prezența în prima oră. Ele vor fi închise la ora 21:00.
În urma acestor alegeri europarlamentare, România trimite la Bruxelles, ca reprezentanți în Parlamentul European, 33 dintre candidații aflați acum pe liste. Aceștia vor fi aleși în funcție de ponderea partidului pe care îl reprezintă. Dacă încă nu știi cum se votează la alegerile UE, ei bine, pe 26 mai cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota.
Votul în străinătate, pentru cetățenii din diaspora, este posibil dacă se îndeplinesc anumite condiții. Sunt numeroase secții de votare deschise. De exemplu, cei din Noua Zeelandă au fost primii care au văzut cum se votează la alegerile UE. Unul dintre ei a și avut un mesaj puternic pentru țară: „1-0 împotriva hoției!”
Alegătorii din România, așa cum probabil e și cazul tău, sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt realizate în avans.
Votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie să-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.
În România, cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota. Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ai schimbat recent domiciliul, poți verifica dacă înscrierea pe listele electorale este corectă. Vezi asta pe site-ul oficial.
Din păcate, în România, nu ai alt mod în care poți vota. N-o poți face online, prin corespondență sau prin împuternicire.
Potrivit BEC, sunt așteptate peste 18 milioane de români. Aceștia sunt cei înscriși pe listele permanente și speciale. Aceeași autoritate ține un fel de live feed despre cum e prezența la vot. Astfel, la ora publicării acestui text, au fost 62 de votanți cu urna mobilă și peste 503.000 de votanți în total. Prezența la urne, după două ore, se apropie de 3%.