Alegeri europarlamentare. Câți români au votat în prima oră? La PSD se lasă cu frisoane deja

Autor: Andrei Simion - 08:25, 26 mai 2019
Dacă vrei să votezi și pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum, trebuie să primești trei buletine de vot

Secțiile de votare din România au fost deschise la ora 7:00. Se vor închide la ora 21:00 și până atunci sunt așteptate la urne milioane de români. După prima oră ne putem face o idee despre cum va merge ziua.

Toți românii cu drept de vot își pot exprima opțiunea pentru aceste alegeri europarlamentare. Secțiile de votare, primele din lume, au fost deschise în Noua Zeelandă și primul român care a avut ocazia să voteze a avut și un mesaj puternic pentru toți ceilalți. Altfel, în România, prezența la vot la alegeri europarlamentare la ora 8:00 a fost de 1,33%.

Datele au fost comunicate oficial de Biroul Electoral Central. Prezența este mai mare decât cea înregistrată la aceeași oră la alegerile parlamentare din 2016 (1,06% la ora 8). Atunci, prezența finală a fost de 39,49% și PSD a fost partidul care a câștigat cel mai mult. O altă comparație ar putea fi făcută și cu alegerile locale din 2016. Prezența la ora 8:00 a fost de 1,8%, iar prezența la finalul zilei fusese de 48,43%.

Câți români au votat la aceste alegeri europarlamentare

  • Au votat în total 244.703 de români, dintre care 14 cu urna mobilă.
  • Județele fruntașe sunt Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Olt și Ilfov.
  • Județele codașe sunt Covasna, Harghita, Bistrița, Maramureș și Satu Mare
  • În București au votat 1,2% dintre votanții de pe liste

Trebuie să știi însă că se votează peste tot în lume, din Africa de Sud până în Irak. Vor fi secții de votare și în Statele Unite ale Americii, dar vor fi deschise mai târziu. Totodată, cele de pe coasta de vest a Americii vor fi ultimele care se închid.

Dacă nu știi unde ar trebui să votezi, ți-am făcut un ghid să-ți fie mai clar. Autoritatea Electorală Permanentă a publicat un ghid complet pentru alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție din 26 mai. La dispoziția cetățenilor este pus site-ul registruelectoral.ro – unde se pot găsi toate informații legate de votul de duminică.