În vara anului curent, peste 100.000 de candidați ar urma să susțină examenul maturității. O mare parte dintre aceștia au început deja să se pregătească. Dacă și tu te numeri printre ei, în rândurile care urmează poți afla cum arată programa la limba română pentru BAC 2024. Iată ce trebuie să învețe elevii.
La fel ca și în anii precedenți, mii de elevi din toate colțurile țării se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat. Mai precis, este vorba atât despre candidații care termină liceul în această vară, cât și despre cei care au absolvit deja liceul, însă nu au reușit să treacă peste examenul de Bacalaureat.
În ceea ce privește programa la limba română pentru BAC 2024, specialiștii au căutat să o facă în așa fel în cât să acopere mai multe perioade literare. Absolvenții de liceu au de susținut mai mult probe, iar la examenul din acest an ar putea să se trezească cu subiecte din paşoptism, romantism, clasicism, modernism sau avangardism.
Pentru examenul de Bacalaureat, la limba română, candidații au de pregătit mai multe opere. Printre altele, cei care susțin examenul maturității în această vară au de pregătit ”Baltagul” (Mihail Sadoveanu), ”Ion” (Liviu Rebreanu) sau ”Maitreyi” (Mircea Eliade).
În materie de poezii, în programă regăsim și următoarele: ”Umbra lui Mircea la Cozia”, ”Malul Siretului”, ”Luceafărul”, ”Floare albastră”, ”Plumb”, ”Lacustră”, ”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, ”Testament”, ”Ora fântânilor”, ”Leoaică tânără, iubirea”, de Nichita Stănescu, sau ”În grădina Ghetsemani”.
În ceea ce privește textele narative, candidații la Bacalaureat au de pregătit, printre altele, creații precum: ”O scrisoare pierdută” (Ion Luca Caragiale), ”Moara cu noroc” (Ioan Slavici), ”La țigănci” (Mircea Eliade), ”Baltagul” (Mihail Sadoveanu), ”Ion” (Liviu Rebreanu), ”Patul lui Procust” (Camil Petrescu), ”Enigma Otiliei” (George Călinescu), ”Maitreyi” (Mircea Eliade), ”Povestea lui Harap-Alb” (Ion Creangă), ”Meșterul Manole” (Lucian Blaga), ”Zmeura de câmpie” (Mircea Nedelciu) sau ”Femeia în roșu”, potrivit liceunet.ro.
Acum că știm cum arată programa la limba română pentru BAC 2024, haideți să aflăm și în ce perioadă se vor susține probele. Conform calendarului publicat în Monitorul Oficial, probele scrise încep la începutul lunii iulie 2024. Pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a, cursurile se încheie pe 7 iunie. Acestea fiind spuse, iată calendarul complet al sesiunii iunie – iulie 2024.