Sorin Cîmpeanu vine cu detalii importante în privința lucrărilor importante pe care urmează ca elevii să le susțină în anul școlar 2021-2022. Când se vor da tezele, Evaluarea Națională și BAC-ul?
Ministrul Educației a declarat cum vor evolua lucrările în anul școlar 2021-2022. Elevii urmează să susțină tezele în mod normal, ca în ceilalți ani, după ce anul trecut lucrările au fost suspendate din cauza cursurilor desfășurate online în contextul pandemic.
Oficialul a anunțat și ce se va întâmpla în cazul Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu a declarat în cursul zilei de joi la Digi 24 că tezele și simulările se vor da normal.
Acesta a subliniat că suspdendarea lucrărilor a fost valabilă doar anul trecut. Autoritățile încearcă pe cât posibil ca în noul an școlar lucrurile să decurgă la fel ca de obicei pentru ca elevii să nu fie în pierdere.
„În momentul de faţă, suspendarea tezelor a fost valabilă doar pentru anul trecut, deci, în momentul de față, tezele se vor da normal, simulările se vor derula normal. Mai mult decât atât, la (evaluări – n.r.) clasa a II-a, a IV-a a VI-a vrem corectarea informatizată şi corectarea datelor pe fiecare item, ca să avem o relevanţă şi să fie un instrument de decizie cu privire la porţiunile din materie în care trebuie intervenit mai puternic. Se vor da simulări, se vor da teze, vrem să se deruleze normal acest an”, a spus Sorin Cîmpeanu.
În privința admiterii la liceu nu va fi nicio schimbare anul acesta, iar o astfel de mutare este cu siguranță anunțată cu cel puțin un an înainte. Admiterea se va da după aceleași reguli, la fel ca în cazul examenului de Bacalaureat.
„Din punct de vedere al admiterii la liceu (…) nu va fi niciun fel de schimbare anul acesta. O schimbare necesită consultare, trebuie să fie anunţată cu cel puţin un an înainte, deci admiterea la liceu, în vara viitoare, se va da exact după aceleaşi reguli după care s-a dat şi anul acesta. Și bacalaureatul la fel”, a mai precizat acesta.
Ministrul Educației a subliniat că examenul de BAC rămâne neschimbat, fiind un examen unitar, bazat pe competențe. Noi modificări ar putea apărea, însă, cel mai devreme în anul 2027. Până atunci, elevii au în vedere același sistem ca până acum.
„Un Bacalaureat unitar, bazat pe competenţe, ar putea să apară cel mai devreme în anul 2027, în cazul în care vom avea o lege prin care să agreăm acest lucru şi să înceapă în anul 2023, un elev de clasa a IX-a ştiind cum trebuie să se pregătească pentru un Bacalaureat care va fi diferit abia în anul 2027”, a declarat Sorin Cîmpeanu.