Cum află părinții dacă profesorii elevilor sunt vaccinați, de fapt. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul zilei

Cum află părinții dacă profesorii elevilor sunt vaccinați, de fapt. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul zilei
Anunțul zilei din partea lui Sorin Cîmpeanu: cum află părinții dacă profesorii micuților lor sunt vaccinați?

Sorin Cîmpeanu vine cu anunțul zilei! Ministrul aduce mai multe informații în legătură cu anul școlar nou. Cum află părinții dacă profesorii micuților lor sunt sau nu vaccinați anti-COVID-19.

Informații pentru părinți: cum află aceștia dacă profesorii elevilor sunt vaccinați?

Mulți dintre părinți se gândesc la diverse detalii și scenarii care vin în prim-plan odată cu revenirea micuților pe băncile școlii. Anul nou școlar se dorește a fi exclusiv cu predare fizică pe cât se poate, dar autoritățile au în vedere și opțiunea care s-a abordat în anul trecut dacă situația se va înrăutăți.

Pentru a cunoaște dacă profesorii care le predau copiilor lor sunt sau nu vaccinați, părinții pot cere conducerii școlii o situație statistică în legătură cu acest lucru. Nu este, însă, vorba despre o listă nominală, a arătat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a explicat că legislația care se referă la protecția datelor cu caracter personal împiedică o astfel de informație să revină în privirile părinților. Oficialul a fost întrebat dacă un părinte vaccinat are dreptul să știe dacă un profesor care predă la clasa copilului lui este vaccinat.

Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

„În limitele GDPR, da, are dreptul să știe. (…) Numeric, și nu nominal, pentru că nominal intră sub incidența GDPR. Protecția datelor cu caracter personal este dincolo de dorința părintelui, de dorința dvs sau de dorința mea.

Doar în măsura în care profesorul însuși alege să spună, să facă public acest lucru: sunt vaccinat sau nu sunt vaccinat. Pozițiile părinților – pe care le înțeleg, și eu ca părinte aș avea această curiozitate – sunt una, legea, uneori, este altfel.

Nu avem niciun fel de diferenţiere între profesorii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, dar aș vrea să spun încă o dată: profesorii sunt categoria socio-profesională care a înţeles cel mai bine importanţa vaccinării. Procentul la ultima interogare a fost de peste 60 la sută. Numărul în valoare absolută a fost de peste 185.000. (…)”
Sorin Cîmpeanu (Sursa: Digi 24)

Precizări din partea ministrului Sănătății

Precizările vin în condițiile în care ministrul Sănătății a fost întrebat în urmă cu puțin timp dacă un părinte ar avea dreptul să refuze intrarea la ore a cadrelor în cauză. Ioana Mihăilă declara atunci că aceștia trebuie să ceară explicații școlii în privința situației vaccinării în rândul profesorilor.

„Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”
Ioana Mihăilă, ministrul Săntății

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI