Cum se transmite coronavirusul. Explicațiile oficiale ale medicului Tudor Ciuhodaru

Cum se transmite coronavirusul. Explicațiile oficiale ale medicului Tudor Ciuhodaru
Cum se transmite coronavirusul. Explicațiile oficiale ale medicului Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Chiuhodaru a explicat cum se răspândește coronavirusul și a transmis românilor să nu intre în panică din cauza epidemiei de COVID-19, chiar dacă pericolul este în creștere în Europa, căci fiecare om se poate păzi printr-o serie de măsuri simple.

Cum se transmite coronavirusul? Explicațiile medicului Tudor Chiuhodaru

Coronavirusurile sunt răspândite prin picături de aerosoli expulzate atunci de un individ infectat care tușește ori strănută într-o zonă de circa 1,83 m, care poate contamina suprafețe precum mânerele ușilor sau balustradele. Picăturile de coronavirus rămân suspendate în aer numai pentru o perioadă scurtă de timp, dar pot rămâne viabile și contagioase pe o suprafață metalică, de sticlă ori de plastic, până la nouă zile. Dezinfectarea suprafețelor este posibilă cu substanțe ieftine, cum ar fi etanolul 62-71% aplicat pe un timp de un minut.

 „Cum se transmite/manifestă:

1. Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face:
a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii
c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

3. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile e cea recomandată de OMS.

4. Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii

Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide)”, a scris doctorul.

„Cum prevenim: 5 măsuri simple:

  1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).
    2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)

5.Evitaţi automedicaţia.”, scrie medicul Tudor Ciuhodaru.