Câți bani primesc de la stat suspecții de coronavirus izolați sau în carantină. Cifrele oficiale

Câți bani primesc de la stat suspecții de coronavirus izolați sau în carantină. Cifrele oficiale
Câți bani primesc de la stat suspecții de coronavirus izolați sau în carantină

Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României a fost confirmat miercuri seară, 26 de persoane se află în carantină și 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Atât oamenii care revin în țară din zone de risc ori au luat contact cu persoane infectate de COVID-19, cât și cele aflate în carantină primesc concediu medical. Câți bani primesc de la stat?

Câți bani primesc de la stat suspecții de coronavirus izolați sau în carantină?

Un caz de infecție cu coronavirus, 26 de persoane în carantină și 2.077 de persoane monitorizate la domiciliu. La institutul Matei Balș se analizează 32 de probe prelevate de la persoanele care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene, potrivit GCS. Începând cu ziua de 24 februarie, medicii de familie au putut elibera concediu medical pentru persoanele aflate în carantină din cauza COVID-19 – în centrele speciale amenajate de statul român ori în autozilare la domiciliu. Cei aflați în această situație nu vor fi plătiți cu 100% din salariu.

Câți bani primesc de la stat suspecții de coronavirus izolați sau în carantină. Cifrele oficiale
Procedură

Cât despre angajatori, ei trebuie informați despre situație și se recomandă trimiterea pe e-mail a actului care consemnează concediul medical pentru a face pontajele, urmând ca la finalul carantinei ori izolării să fie aduse actele în original. Concediul medical se plătește cu 75% din valoarea brută a salariului. De exemplu, un angajat cu salariul de 5.000 de lei brut, care stă 10 zile în carantină, va primi 2.688 lei, cu 257 lei mai puțin decât salariul normal.

10 elemente comportamentale care trebuie urmate:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI