08 apr. 2024 | 16:04

Cum se taie leuşteanul pentru o plantă bogată până vara. Aşa te vei bucura de el luni întregi

Sfaturi pentru grădinari
Cum se taie leuşteanul pentru o plantă bogată până vara. Aşa te vei bucura de el luni întregi
Cum se cultivă leușteanul în grădină și cum se îngrijește corect. foto: growfoodguide.com

Leușteanul este nelipsit din preparate românilor, mai ales la ciorbe și supe. La noi în țară, această plantă aromatică se cultivă în toate regiunile și nu necesită o îngrijire specială. El poate atinge și înălțimi de 1.5 m, dar unii gospodari nu știu cum se taie leuşteanul pentru o plantă bogată până vara. Vă veți bucura de el luni bune!

Cum se cultivă leușteanul în grădină

Cultivarea leușteanului nu este un proces dificil. Leușteanul este o plantă aromatică folosită pentru a da gust diverselor preparate culinare. Pentru a vă putea bucura de această plantă minunată în propria grădină, trebuie să știți cum să o cultivați.

Leușteanul preferă un sol bine drenat, bogat în materie organică și ușor alcalin. Se recomandă un pH al solului între 6,5 și 7,5 pentru a asigura o nutriție optimă a plantei. Semănarea leușteanului este destul de simplă, la fel ca și îngrijirea lui. Acesta se cultivă primăvara devreme, în luna martie, când temperaturile trec de 5 grade Celsius.

Pentru o recoltă cât mai bogată, leușteanul necesită o udare moderată. Solul ar trebui să fie umezit, dar nu extrem de mult. În caz contrar, udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor și apariția bolilor fungice.

Folosește doar unelte ascuțite la tăiere

Grădinarii recomandă udarea leușteanului dimineața sau la sfârșitul zilei, pentru a permite plantei să se usuce pe perioada nopții. Și fertilizarea este destul de importantă pentru a asigura o creștere sănătoasă și o producție optimă de frunze aromatice. De asemenea, tăierea regulată a leușteanului este benefică pentru o creștere sănătoasă și densă. În primul rând, recoltați frunzele de leuștean înainte de a înflori pentru a menține aroma plantei. Tăiați tulpinile la baza plantei folosind unelte ascuțite și curate, pentru a preveni rănirea leușteanului.

Vezi și: Ce beneficii îți aduce leușteanul. Planta aromatică minune în orice casă

Așa păstrezi planta aromatică mai mult timp proaspătă

Leușteanul oferă preparatelor un gust autentic ca la mama acasă. Cu toate astea, el este delicat și se ofilește destul de ușor. Cu siguranță orice gospodină s-a trezit măcar o dată cu câteva legături de ierburi aromatice deja uscate prin frigider. De aceea, experții recomandă să ai grijă de această plantă aromatică din timp pentru a evita această situație. Mai exact, învelește leușteanul în foaie de copt.

Legăturile tale vor rămâne proaspete cel puțin patru sau cinci zile pentru că nu vor lua contact cu mediul umed din frigider. Ai grijă să le depozitezi în lada frigorifică a aparatului electrocasnic, dar fără să le rupi sau speli codițele înainte!

Vezi și: Ciorba în care nu se pune pătrunjel deloc. Îi dă un gust ciudat, aşa strici preparatul

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Capital.ro
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ar putea ieși mai devreme la pensie cu până la 3 ani și jumătate
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro