Atunci când vreți să faceți dulceață, gem sau zacuscă, trebuie să aveți grijă ca borcanele să fie foarte curate pentru a le păstra pentru iarnă. Pentru ca murăturile sau alte conserve să se păstreze în cele mai bune condiții este foarte importan să știi cum se sterilizează borcanele corect, pentru că foarte multe gospodine greșesc tocmai la această etapă, iar conservele ajung să se strice imediat.
Este foarte important să sterilizăm corespunzător borcanele înainte de a le folosi pentru a fi siguri că eliminăm în totalitate bacteriile și microbii. În primul rând, înainte de sterilizare, trebuie să alegem borcane cât mai bune, aproape de perfecțiune. Fără borcane fisurate sau crăpate.
De asemenea, capacele trebuie să fie și ele în stare bună. Nu folosiți niciodată capace ruginite sau deformate. Înainte de toate, verificați capacele foarte bine, ele trebuie să se potrivească cu borcanele. Închizătura trebuie să fie etanșă pentru a împiedica pătrunderea aerului și alterarea conservei.
Un alt pas important este spălarea borcanelor și capacelor foarte bine cu apă fierbinte și detergent de vase. Acestea trebuie clătite cu apă din abundență pentru a înlătura orice urmă de detergent. Indicat ar fi să eliminați și etichetele vechi pentru a le înlocui cu cele noi, astfel încât să știți ce conține borcanul respectiv.
Este una dintre cele mai simple metode. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți borcanele în apă cât să le acopere bine și le fierbem timp de aproximativ 10 minute din momentul în care apa începe să fiarbă.
Dacă aveți mașină de spălat vase, este una dintre cele mai comode metode de sterilizare a borcanelor. Nu aveți de făcut decât să puneți borcanele și capacele împreună în mașina de spălat vase.
Apoi, selectați un program de spălare cu detergent și le mai puneți încă o dată la un program de spălare cu temperatură ridicată. Însă, a doua oară nu mai folosiți detergent. Există mașini de spălat care au program special, iar dacă aveți una, nu ezitați să folosiți programul.
Sterilizarea în cuptorul cu microunde este una în mediu uscat. Este practica și rapidă, însă există un dezavantaj. Puteți steriliza doar borcanele mici, cele care intră în cuptorul cu microunde.
De asemenea, nici capacele nu le puteți steriliza în cuptorul cu microunde. Capacele de metal nu trebuie introduse în cuptorul cu microunde. Acestea se sterilizează doar prin fierbere.
Pentru a steriliza borcanele în cuptorul cu microunde, introduceți-le în cuptor și setați-l la puterea maximă timp de un minut. Trebuie să urmăriți să fie uscate atunci când se termină programul. Dacă vedeți că mai există picături de apă, le mai puteți pune câteva secunde în cuptor la același program,
Sterilizarea în cuptorul de la aragaz este o metodă foarte sigură, deoarece temperatura din cuptor trece de 100 de grade Celsius, iar sterilizarea se face prin uscare, astfel este eliminată și apa de pe borcane.
Va trebui să așezați borcanele pe tava de la aragaz, la o distanță sigură între ele, apoi aprindeți focul și reglați temperatura la 150 de grade. Timpul minim care ar trebui setat este de 20 de minute. Atunci când observați că borcanele rămân uscate, opriți cuptorul. Nu scoateți imediat borcanele, ci lăsați-le să se răcească puțin.