29 aug. 2024 | 19:44

Care e forma de plural pentru nivel: nivele sau niveluri? Mulți români nu știu să facă diferența

Diverse
Care e forma de plural pentru nivel: nivele sau niveluri? Mulți români nu știu să facă diferența
Care e forma de plural pentru nivel

O confuzie comună în limba română privește pluralul substantivului ”nivel”. Adesea, se folosește incorect forma ”nivele” în loc de ”niveluri”. Scriitorul Radu Paraschivescu explică de ce această greșeală apare frecvent și cum poate fi corectată.

Nivel versus Nivelă, o diferență esențială

În limba română, există o serie de perechi de cuvinte care, deși par similare, au sensuri și utilizări diferite. Un exemplu clar este perechea ”nivel” și ”nivelă”. Confuzia apare atunci când vorbitorii folosesc forma de plural ”nivele” pentru ”nivel”, în locul formei corecte, ”niveluri”.

”Nivel” este un substantiv neutru care se referă la înălțimea la care se află un punct sau o suprafață în raport cu un plan orizontal, spune Radu Paraschivescu, în emisiunea ”Pastila de limbă”, conform digi24.ro. Poate descrie, de asemenea, stadii, grade sau etape în diverse contexte, cum ar fi ”nivelul de trai” sau ”nivelul apei”.

În contrast, ”nivelă” este un substantiv feminin, care denotă un instrument de măsurare utilizat pentru a verifica orizontalitatea sau verticalitatea unui obiect, cunoscut și sub numele de ”poloboc”. Pluralul corect pentru ”nivelă” este ”nivele”.

Cauzele confuziei și exemple de utilizare corectă

Confuzia între ”niveluri” și ”nivele” poate fi explicată prin similitudinea fonetică dintre cele două cuvinte, dar și prin necunoașterea regulilor gramaticale specifice.

Radu Paraschivescu subliniază că această eroare apare frecvent în vorbirea cotidiană, dar și în texte scrise de către persoane care nu sunt atente la detalii.

Pentru a exemplifica corect utilizarea, forma de plural a substantivului ”nivel” este ”niveluri”. De exemplu: ”Blocurile cu patru niveluri sunt cele mai sigure din punct de vedere seismic” sau ”Apele au urcat la niveluri îngrijorătoare din cauza ploilor”.

Pe de altă parte, forma de plural ”nivele” se folosește exclusiv pentru substantivul ”nivelă”. De exemplu: ”Muncitorii au folosit mai multe nivele pentru a verifica construcția.”

Citește și Top perle BAC 2024 sesiunea de toamnă. Elevii s-au întrecut în gafe de tot râsul la Limba română!

Importanța cunoașterii diferenței

Înțelegerea diferenței dintre ”niveluri” și ”nivele” este esențială pentru o utilizare corectă a limbii române. Această cunoaștere nu doar evită greșelile gramaticale, dar și îmbunătățește calitatea comunicării scrise și vorbite.

Potrivit lui Radu Paraschivescu, confuzii de acest tip apar adesea și în medii academice sau profesionale, ceea ce subliniază necesitatea unei atenții sporite la detalii.

Un caz ilustrativ este traducerea incorectă a titlului unei cărți de politică externă, unde ”At the Highest Levels” a fost tradus greșit ca ”La cele mai înalte nivele” în loc de ”La cele mai înalte niveluri”. Această eroare, deși aparent minoră, afectează calitatea textului și poate induce în eroare cititorii.

Așadar, rețineți: pluralul corect al substantivului ”nivel” este „niveluri”, iar pluralul pentru ”nivelă” este ”nivele”. Aceste distincții gramaticale nu trebuie neglijate, deoarece ele reflectă o utilizare corectă și elegantă a limbii române.

Citește și Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera H. E rar folosit, sigur nu te-ai fi gândit la el!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro