Ciupercile sunt mai mereu subiect de dispută între gospodine. Unele spun că ciupercile nu se spală, că se decojesc, altele că trebuie spălate și nu decojite, altele că se decojesc după care se și spală. Așadar, astăzi vă învățăm cum se spală corect ciupercile. Sigur nu faci aşa, iar asta e cea mai simplă şi sigură variantă.
Multora dintre români le plac mult ciupercile, astfel încât acestea nu le ocupă doar frigiderul, ci și casa, atunci când vine vorba de decorațiuni interioare.
Adevărul este că ciupercile adaugă substanță și aromă oricărui preparat, începând cu o banală supă de orez până la pastele carbonara.
În ciuda faptului că ciupercile sunt des folosite de români, mulți încă se întreabă cum se spală acestea corect. Conform marilor bucătari, secretul pentru a învăța să spălați ciupercile este să nu le spălați deloc sau cât mai puțin posibil.
A uda sau înmuia ciupercile în apă este considerată o mare greșeală. „De obicei îmi șterg ciupercile cu un prosop de hârtie umed și atât”, spune Josh Rink de la Test Kitchen.
Mulți se întreabă însă cum rămâne cu murdăria, însă acesta nu este considerată murdărie de experții în bucătărie.
„Această murdărie pe care o vezi pe ciupercile cumpărate de la magazinul alimentar este de fapt mediu de creștere, nu sol. Mediul de creștere este inoculat și gătit pentru a ucide mucegaiul și bacteriile, astfel încât să nu fie periculos. Veți vedea același mediu de creștere sau turbă în trusele de creștere a ciupercilor”, explică Josh Rink.
Asta înseamnă că dacă puțin din acea turbă ajunge în farfurie, nu reprezintă niciun fel de problemă. Poate face ca sosurile tale să capete o culoare mai pământească, însă în general nu afectează aroma sau textura felului de mâncare preparat.
De asemenea, experții în bucătărie au o listă de ciuperci pe care o gătesc și o recomandă tuturor iubitorilor acestui tip de legumă. Ciupercile cultivate recomandate sunt:
-Ciuperci nasturi
-Ciuperci crimini
-Ciuperci Enoki
-Ciuperci stridii
-Ciuperci Portobellos
-Ciuperci shiitake.
Astfel, dacă ciupercile pe care le-ați cumpărat sunt într-adevăr foarte murdare, cel mult acestea trebuie șterse cu un prosop umed sau o perie pentru ciuperci. Apoi, acestea trebuie clătite rapid sub jet de apă rece și uscate imediat.
Pentru ciupercile cumpărate direct de la producători, un alt expert în bucătărie recomandă scufundarea lor într-o baie de apă sărată.
Agitați puțin ciupercile în apă pentru a scutura orice pete de murdărie sau creaturi. Apoi ciupercile se așează pe prosop curat pentru a se usuca complet.
Ciupercile nu trebuie spălate prea mult pentru că absorb apă și astfel nu vor mai absorbi sosurile făcute de dumneavoastră.
Concluzia este să evitați pe cât posibil apa la ciupercile cultivate, cel mult să le clătiți rapid și cu atenție de resturile furajere.