Mulți dintre români se răcoresc în serile de vară cu un pahar de vin. Astfel, în acest articol vă vom dezvălui cum se prepară corect șprițul. Numai așa se bea, de fapt. Care este greșeala pe care o fac mulți bărbați.
Românii se relaxează pe timp de vară, dar și de iarnă, în fața unui pahar de vin. Mulți știu ce presupune un șpriț, alții nu, motiv pentru care le vom spune astăzi.
Este vară, iar temperaturile depășesc limitele acceptabile pentru organismul uman. Astfel, pentru a se răcori, seara, oamenii au găsit o soluție viabilă, șprițul. „Șprițul” are o întreagă istorie în spate și a început în anul 1842, când în Ungaria autorul maghiar Andras Fay a invitat un grup de prieteni să îi viziteze noua cramă vinuri.
Printre cunoscuții săi se afla și un savant care a adus cu el o sticlă de apă minerală. Atunci a fost inventat șprițul, acesta devenind un mixt îndrăgit de toți consumatorii, fiind prezent la toate terasele, restaurantele, dar și la barurile de cartier.
Tradițional, șprițul se face astfel: într-un pahar se toarnă vin și apă minerală, fără gheață. Cum mulți nu vor să se conformeze tradițiilor, s-a inventat mai multe metode și variante de băut, iar românii au știut cel mai bine cum poate fi înlocuită apa minerală.
Cei mai mulți consumatori români de șpriț s-au îndreptat către sifon, o alternativă mai ușoară de digerat pentru organism.
Chiar dacă combinația de lichide este cunoscută la nivel european, în special în spațiul central-european, numele este folosit doar în Italia și România. Însă, talienii folosesc numele de șpriț pentru alte băuturi.
Etimologia cuvântului șpriț are origini germane și provine de la germanul Spritzer („stropire“, din verbul spritzen „a stropi, a uda“). Se crede că termenul a intrat în limba română odată cu chelnerii şi restaurantele de tip austriac din București.
Italia este o țară consumatoare de alcool. În cele mai multe cazuri băutura consumată este de tip local, în special Campari sau Aperol. Vinul este băut și el, însă numai în restaurante sau la evenimente mai deosebite.
Șprițul în Italia are o însemnătate aparte, fiind băut doar în combinație cu alte lichide. Potrivit italienilor, șprițul se face doar din trei ingrediente: vin spumant, aperitiv și gheață. Astfel, s-a inventat Aperol Spritz, Hugo Spritz sau Limoncello Spritz.