Dacă ai fost vreodată tentat să crezi că băuturile fără alcool sunt mai sănătoase decât cele clasice, s-ar putea să îți schimbi curând părerea. Știi cât zahăr au berea sau vinul spumant fără alcool, de fapt? Te vei gândi de două ori înainte să le consumi.
Nu este o noutate că băuturile alcoolice contribuie la acumularea de kilograme în plus. Din acest motiv, unii preferă să opteze pentru aceleași variante de produse, însă fără alcool în compoziție, crezând că sunt mai sănătoase. Specialiștii demontează această teorie, dezvăluind că „virtuoasele” băuturi conțin mai mult zahăr decât cele clasice.
Dacă ai fost vreodată tentat să crezi că berea fără alcool este mai sănătoasă decât cea clasică, s-ar putea să îți schimbi în curând părerea. În general, băuturile alcoolice prezintă arome intense. Astfel, când producătorii lansează pe piață același tip de băutură, însă fără alcool, încearcă să intensifice aroma cu ajutorul diverselor ingrediente.
În principiu, producătorii de băuturi alcoolice apelează la zahăr pentru a oferi un plus de aromă băuturilor fără alcool. Însă acesta nu este singurul motiv pentru care folosesc ingredientul amintit. Zahărul produce o creștere de dopamină la nivelul creierului, astfel încât senzația de plăcere este la fel de ridicată ca în momentul în care consumi alcool clasic.
Specialiștii avertizează că băuturile fără alcool nu sunt deloc mai sănătoase decât cele clasice. Deși sunt mai puțin calorice (ceea ce poate suna foarte bine), prezintă un nivel de zaharuri mult mai ridicat. Acestea din urmă declanșează creșterea bruscă a insulinei, aspect ce ți-ar putea pune sănătatea în pericol.
Dacă ai consumat bere fără alcool, sigur ai remarcat că are un gust mai puțin amar. Și aroma produsului diferă. Totuși, nu putem spune că este o imitație rea a berii clasice. Iată ce conține berea fără alcool, în comparație cu băutura clasică, potrivit analizelor realizate de către specialiști!
Bere Heineken clasică (100 ml):
Bere Heineken fără alcool (100 ml):
În ceea ce privește vinul spumant, în cazul celui fără alcool se poate observa că numărul caloriilor sunt reduse cu aproximativ trei sferturi. În schimb, organismului îi este furnizată o cantitate de zahăr de aproape patru ori mai mare decât în cazul consumului de vin spumant clasic. Iată ce au descoperit specialiștii despre conținutul vinului spumant fără alcool!
Vin spumant Freixenet Cordon Negro Brut (100 ml):
Vin spumant Freixenet fără alcool (100 ml):