Cum se prepară cea mai bună zacuscă de gogoșari. Rețeta inedită, dar atât de gustoasă

de: Dumitrache Diana
19 04. 2022
Zacusca cu ardei Reţetă pentru cea mai bună zacuscă de gogoşari copţi Sursa foto Savori Urbane

Toamna, gospodinele adevărate sunt mai ocupate ca niciodată. Acestea pregătesc cămara pentru sezonul rece cu murături, dulceţuri, compoturi sau zacuscă. Puţine sunt cele care ştiu cum se prepară cea mai bună zacuscă de gogoşari. Reţeta prezentată mai jos este pe cât de uşor de făcut, pe atât de gustoasă.

Reţeta pentru cea mai bună zacuscă de gogoşari

Este sezonul în care gospodinele se ocupă cu pregătirea de tot felul de conserve numai bune de mâncat iarna. Indiferent că este vorba despre zacuscă, murături, compoturi, dulceţuri sau gemuri acestea nu îşi mai văd capul de treabă. O reţetă mai puţin cunoscută, dar delicioasă este cea de zacusc zacuscă de gogoşari.

Ingrediente necesare:

  • 1,5 kg morcovi
  • 50 g gogoşari
  • 500 g ceapă
  • 2 kg roşii
  • 1/2 litri ulei
  • piper boabe
  • 2 foi dafin
  • sare

Cum prepari cea mai bună zacuscă de gogoşari:

În primul rând, se coc gogoşarii, se pun într-un vas acoperit şi se presară cu sare. Se lasă 10 minute, apoi se curăţă de pieliţă, se scot seminţele şi se dau prin maşina de tocat. Într-o oală se pune uleiul la încins şi se adaugă morcovul dat prin razătoare şi ceapa tocată mărunt. Când acestea s-au înmuiat, se pun şi gogoşarii, roşiile curăţate, sarea, piperul şi foile de dafin.

Tot amestecul se fierbe pentru aproximativ 40 de minute, până când zacusca scade. Atenţie, este important să ameteci mereu pentru a nu se prinde! La final, zacusca delicioasă se pune în borcane, acestea întorcându-se cu gura în jos. Se depozitează la loc răcoros şi ferit de razele soarelui!

Reţeta pentru cea mai bună zacuscă de gogoşari

Aceasta este reţeta pentru cea mai bună zacuscă de gogoşari

Trucuri pentru o zacuscă reuşită

Savurată iarna, alături de pâine proaspătă, zacusca este, fără îndoială unul dintre preparatele preferate de români. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pregăteşti o zacuscă delicioasă. În primul rând, este esenţial să foloseşti numai legume foarte proaspete, sănătoase şi naturale. Un alt truc al celor mai mari gospodine este cel legat de ceapă. Conform acestora, trebuie tăiată şi lăsată să se scurgă 30 de minute într-o sită pentru ca produsul final să nu iasă foarte apos.

Condimentele se adaugă întotdeauna spre final, iar cele mai potrivite pentru acest tip de preparat sunt sarea, dafinul, piperul şi cimbrul. Şi cratiţa în care se fierbe totul este importantă. De preferat, este tuciul/ceaunul.

Aşadar, nu ezita să prepari câteva borcane de zacuscă. Chiar dacă pare un proces complicat, totul este simplu dacă îţi pregăteşti ingredientele cu grijă şi cunoşti trucurile de mai sus.