Anul trecut, un an plin de tensiuni sociale și economice datorate pandemiei, s-a încercat taxarea pensiilor speciale. În 17 iunie se vota în Parlament modificarea Legii Codului Fiscal privind taxarea pensiilor speciale. Dar, în 15 decembrie CCR dădea o decizie, cel puțin cciudată, vota ca abuzivă și neconstituțională noua măsură. Cu alte cuvinte pensiile speciale rămâneau cu marja de impozitare de dinainte de votul în Parlament. O soluție de a scăpa de pensiile speciale a emis-o Theodor Stolojan într-o intervenție la Realitatea TV.
Pensiile speciale au devenit în ultimii ani un punct important pe agendele partidelor parlamentare, fie pro, sau fie contra acestora. În 2020 s-a încercat o modifcare a Legii Codului Fiscal, dar ceea ce s-a votat în Parlament a fost anulat prin decizia CCR din 15 decembrie, amendamentul fiind considerat abuziv și neconstituțional.
Dacă privești această decizie din prisma CCR, era previzibilă avnd în vedere că majoritatea judecătorilor CCR beneficiază de aceste pensii speciale. Unu exemplu ar fi Daniel Morar a cărui pensie specială a ajuns la 359.514 lei, sau fosta sefa a Inaltei Curti, Livia Stanciu, care are nu mai putin de 454.717 lei.
Toată clasa politică românească este conștientă de miza acestui subiect sensibil. Fostul premier Theodor Stolojan a venit cu o soluție de eliminare a pensiilor speciale. Într-o intervenție la postul Realitatea TV, Theodor Stolojan, fost premier și economist recunoscut la nivel internațional, a atins două subiecte importante. Unul dintre ele a făcut referire la majorarea pensiilor cu 40%, lucru care de altfel nu a fost posibil.
”Guvernul va trebui să dea răspuns la trei probleme. Primul răspuns este creșterea pensiilor cu 40%, deși a fost votată în Parlament, nu a fost sustenabilă niciodată. În consecință, pensiile s-au majorat cu valori mult mai mici, iar în programul PNL era prognozată o creștere de 8,3%. România încă speră ca în 2021 să ajungă la creșterea din 2019. (…) Sunt persoane care au muncit în același loc, pe același post, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, cu modificări la calculul punctului de pensie.
Asta este o problemă, pentru că din reclacurare ar genera o creștere a punctului de pensie. A treia problemă nu are rezolvare, pentru că eliminarea pensiilor speciale ajunge mereu la CCR, iar pentru că acolo sunt toți beneficiari de pensii speciale, nu vor da un răspuns pozitiv. O soluție ar fi ca toate aceste grupuri să treacă în sistemul de pensii ocupaționale, unde contribui și tu și angajatorul la formarea pensiei. De acolo, poți primi o pensie peste cea a boținută în urma contributivității”, a declarat Theodor Stolojan.