Cum trebuie să ții postul în Săptămâna Patimilor? Iată care sunt rânduielile străvechi pentru cea mai grea și importantă perioadă dinaintea Paștelui! Tradiții și superstiții.
Săptămâna sfintelor patimi este una dintre cele mai importante în privirea creștinilor. Anul bisericesc urmărește să mențină prezența vie a străvechilor reguli și rânduieli în amintirea vieții Mântuitorului Hristos și a sfintelor evenimente din istoria mântuirii. Perioadele cele mari sunt: Penticostarului, Octoihului si Triodului, acestea fiind cele trei slujbiri ale Mântuitorului. Biserica împarte în timpul acesta din bogăția sa spirituală și îi îndeamnă pe toți să creadă în adâncimea faptelor, în lumină și speranță, dar și în viața dăruită de fiul Domnului în urma sacrificiului său.
Aceasta săptămână se deosebește categoric de celelalte ale postului Paștelui prin câteva caracteristici liturgice. Săptămâna Patimilor face parte din perioada Triodului, care este vremea pocăinței și a îndreptării duhovnicești marcată prin Postul cel Mare sau Postul prin excelență, care este împărțit în două. Prima parte se întinde până Duminica de Florii, iar următoarea este de la Florii până în ziua învierii. Luni se face pomenire despre Iosif cel prea frumos, marți se face pomenirea celor zece fecioare, miercuri este dedicată amintirii femeii celei păcătoare care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, joia Patimilor este închinată pentru: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciune și începutul patimilor prin vederea Domnului, iar vinerea se face pomenirea Patimilor ale Mântuitorului Hristos.