05 feb. 2019 | 10:23

Cum se poartă măștile anti-gripă: trebuie să eviți aceste greșeli

Știri generale
Cum se poartă măștile anti-gripă: trebuie să eviți aceste greșeli

Deoarece circulă multe informaţii eronate despre care sunt cele mai eficiente modalităţi de a ne feri de gripă, doctorul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook câteva sfaturi despre cum se poartă corect o mască sanitară de protecţie şi despre cât de importantă este când este vorba de sănătate.

Măştile chirurgicale au rolul de barieră în transmiterea virusului antigripal, deoarece opresc picăturile de respirație care conțin virusul, însă doar dacă sunt purtate corect. În acest sens, Vasi Rădulescu, medic, avertizează că măștile se poartă cu partea colorată în exterior.

„Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate, care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, recomandă medicul Vasi Rădulescu.

Cu ce ne poate ajuta o mască chirurgicală

Mai întâi de toate, trebuie să știi că măștile chirurgicale nu pot opri virusul în sine, ci doar picăturile de respirație. Cu alte cuvinte, daca ai gripă, masca nu te va ajuta pe tine, dar îi va ajuta pe ceilalți să nu ia contact cu virusul.

„Cele mai multe sunt de uz chirurgical şi împiedică particulele lichide să ajungă dintr-o parte în alta (dinspre echipa operatorie spre câmpul operator care trebuie să fie steril, dar şi invers, pentru că sar sânge sau alte lichide). Există şi măşti cu filtre performante care au capacitatea de a stopa mai multe tipuri de substanţe”, a explicat Vasi Rădulescu, medic.

Așadar, pe lângă purtarea corectă a măștii chirurgicale, medicii mai recomandă să limităm contactul cu anumite suprafețe, cum ar fi barele din autobuz și să ne spălăm cât mai des pe mâini cu săpun.

Cum se poartă corect masca

„Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas – logic – în zona nasului, cu apăsare fermă, cu bărbia, gura şi nasul acoperite, cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji. Nu se poartă diferit! Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, este sfatul medicului Vasi Rădulescu.

Cât este recomndat să purtăm o mască chirurgicală

Masca chirurgicală se poate purta o singură dată, deci este de uncă folosință. Însă, în cazul în care o purtați deja de câteva ore și a devenit umedă, trebuie să o schimbați cu alta nouă. După folosire, aceasta se aruncă la coșul de gunoi.

Cât de eficientă este masca

Desigur, masca este eficientă atâta timp cât este folosită în concordanță și cu alte măsuri de prevenție, cum ar fi vaccinul antigripal sau spălarea riguroasă a mâinilor.

„Ne vom spăla viguros pe mâini pentru protecţie adecvată, pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi. Cele mai multe măşti nici nu acoperă bine gura, nasul şi mai ales părţile laterale şi nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut. Totuşi, trebuie să ştiţi că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măşti în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecţie. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus şi numeroase studii au arătat efecte benefice,” mai explică Vasi Rădulescu.

Cum alegem o mască potrivită

În primul rând, purtarea unei măști nu ar trebui să fie ceva rușinos. Este vorba în primul rând de sănătatea ta, dar și a celor din jur. Astfel, dacă ai gripă, medicii recomndă purtarea măștii, dar mai important, aceștia subliniază faptul că cei bolnavi trebuie să stea acasă, pentru a evita transmiterea virusului. Pentru cei sănătoși, medicii recomandă masca ca pe o măsură de prevenție.

„Este mai bună una de tip trunchi de con care manşonează bine relieful feţei. Este mai bună una cu filtru special. Dar chiar şi măştile simple pot oferi protecţie în plus, aşa că pot fi purtate”, este de părere Vasi Rădulescu, medic.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Prețurile la energia electrică explodează. Cât va costa curentul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro