Toate corpurile care se învârt în jurul Soarelui alcătuiesc Sistemul solar. Acolo unde gravitația Soarelui este egală cu cea a stelelor vecine sau acolo unde viteza de deplasare este prea mică nu va mai fi vorba despre un satelit al Soarelui, acolo se termină sistemul Solar. Iată cum se numesc planetele din sistemul nostru solar și câte există.
În jurul Soarelui se rotesc mai multe ii de comete, sute de mii de asteroizi, care se pot găsi în două regiuni, denumite centuri de asteroizi, 171 sateliți ai planetelor, 5 planete pitice, precum și 8 planete mari. Iată care sunt acestea:
Cele 5 planete pitice sunt:
Cea mai mică planetă din sistemul nostru solar și cea mai apropiată de Soare, Mercur este doar puțin mai mare decât Luna care este singurul satelit natural al Pământului.
Venus se învârte încet în direcția opusă față de majoritatea planetelor. O atmosferă groasă captează căldura într-un efect de seră fugar, făcând-o cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar.
Pământul – planeta noastră natală – este singurul loc pe care îl cunoaștem până acum, care este locuit de viețuitoare. Este, de asemenea, singura planetă din sistemul nostru solar cu apă lichidă la suprafață.
Marte este o lume praf, rece, deșertică, cu o atmosferă foarte subțire. Există dovezi puternice pe Marte – în urmă cu miliarde de ani – era mai umed și mai cald, cu o atmosferă mai groasă.
Jupiter este de peste două ori mai masiv decât celelalte planete ale sistemului nostru solar combinate. Marea pată roșie a planetei gigantice este o furtună veche de secole mai mare decât Pământul.
Împodobit cu un sistem orbitor și complex de inele înghețate, Saturn este unic în sistemul nostru solar. Celelalte planete uriașe au inele, dar niciuna nu este la fel de spectaculoasă ca a lui Saturn.
Uranus – a șaptea planetă de la Soare – se rotește la un unghi de aproape 90 de grade față de planul orbitei sale. Această înclinare unică face ca Uranus să pară că se învârte pe lateral.
Neptun – a opta și cea mai îndepărtată planetă majoră care orbitează Soarele nostru – este întunecată, rece și biciuită de vânturi supersonice. A fost prima planetă localizată prin calcule matematice, mai degrabă decât prin telescop.