Cum se îngrijesc corect crinii imperiali și cum se înmulțesc aceste specii de plante

Cum se îngrijesc corect crinii imperiali și cum se înmulțesc aceste specii de plante
Cum îngrijești și înmulțești crinii imperiali

Crinul imperial este o floare unică, fiind o plantă decorativă. Aceste plante au fost cultivate încă din secolul al XVI-lea. Originar din Orientul Mijlociu și Asia de Vest, face o declarație decorativă îndrăzneață, care a fost apreciată de iubitorii de plante încă din cele mai vechi timpuri. Iată cum se îngrijesc corect Crinii Imperiali și cum se înmulțesc aceste specii de plante.

Cu se înmulțesc și cum se îngrijesc Crinii Imperiali

Denumirea științifică a Crinilor Imperiali este  Fritillaria imperialis. Aceștia fac parte din familia Liliaceae (familia crinilor) și au bulb de primăvară. Înălțime acestora poate varia între 20 până la 100 cm (8 până la 40 inch). Aceștia preferă o expunere totală sau parțială de soare și un sol obișnuit, bine drenat.

Crinii Imperiali înfloresc în perioada aprilie-iunie. Inflorescența sa este spectaculoasă și crește foarte bine în climatul nostru. Înflorirea timpurie îl face una dintre primele flori care înfloresc primăvara. Crinii imperiali au evoluat într-un număr mare de specii, dar fiecare dintre ele înflorește primăvara.

Plantarea Crinilor Imperiali

De preferință, bulbii de Crini Imperiali se plantează în septembrie-octombrie, la o adâncime de cel puțin 4 inch (10 cm). Adâncimea de plantare variază între 10 și 20 cm adâncime. Distanțați fiecare bulb la 40 cm distanță. Această plantă este perenă și va înflori din nou de la un an la altul. Iată ce preferă Crinii Imperiali:

  • Preferă solul bogat și bine drenat, deoarece Crinii Imperiali detestă apa stătută
  • Adăugarea de materie organică (îngrășământ pentru plante cu bulb) la plantare este o idee bună
  • Crinii Imperiali iubesc expunerea la soare.

Îngrijirea Crinilor Imperiali

Pentru a-și prelungi durata de viață și a vedea florile înflorind nenumărate și luminoase, bulbii se regenerează la fiecare 2 sau 3 ani. Pentru a face acest lucru, înmulțiți planta prin divizarea bulbilor în toamnă, când frunzele s-au ofilit complet.

Crinii Imperiali necesită sol bogat, motiv pentru care ar trebui să fertilizat solul ori de câte ori observați că planta voastră scade în vigoare.

În ceea ce privește udarea Crinilor Imperiali, aceasta va fi necesară numai în cazul unei zone uscate extinse, dar, deoarece înflorirea are loc de obicei primăvara, acest lucru este cu adevărat excepțional în climatele temperate.

Tunderea Crinilor Imperiali

Frunzele nu trebuie tăiate până nu s-au uscat complet. Într-adevăr, faza în care frunzele devin galbene este exact când planta acumulează substanțe nutritive pentru următorul ciclu de înflorire.

Tăiați frunzele scurt înainte de iarnă și acoperiți planta cu frunze uscate pentru a o proteja de frig.

Tot ce trebuie știut despre Crinii Imperiali

Crinii Imperiali au flori distincte remarcabile, cu perioade de înflorire foarte lungi. Florile seamănă cu niște clopote care sunt galbene, roșii sau albe, în funcție de soi.

Crinii Imperiali au, de asemenea, caracteristica adăugată de a ține rozătoarele la distanță, posibil pentru că florile sale au un miros foarte înțepător. Dacă această plantă perenă vă încântă, puteți să o plantați în grupuri mici care pot face ca aceste flori să treacă la nivelul următor.