Conform predicției bugetare la Ministerul Economiei s-au alocat de 6,6 miliarde de lei pentru 2021. Claudiu Nasui a explicat sumele și ce se va întâmpla cu banii, imediat ce aceștia vor intra în visitieria ministerului.
Cei peste 6,6 miliarde de lei, de la Ministerul Economiei, vor fi împărțiți între patru segemente afectate de pandemie. Nasui anunță dezvoltarea a patru scheme de ajutor pentru HoReCa, IMM-uri, industria filmului, și Programul Start-up Nation. Din cei 6,6 miliarde de lei un procent de 92% se va duce către aceste ajutoare din partea statului pentru cele trei segmente.
”Cea mai mare schemă este cea pentru IMM-uri în context CoVid, adică cele 3 măsuri (microgranturi, capital de lucru și investiții). Acolo au fost alocați 4.5 miliarde de lei. Din fericire această schemă este suportată 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor. A doua cea mai mare cheltuială a ministerului este schema pentru Horeca.
Pentru această industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta banii sunt 100% din bugetul de stat, fără fonduri europene. A treia cea mai mare cheltuială este restanța pentru schema Start-up Nation. Există deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe și impozite. A patra cea mai mare schemă este cea pentru filme.”, a anunțat ofocialul de la Ministerul Economiei pe Facebook.
Criza de anul trecut, care continuă și astăzi, epidemiologică și economică a dus în pragul falimentului mai multe segemente economice. Cea mai afectată a fost HoReCa, iar aici, ministrul Nasui spune că trbuie ajutat segmentul dar nu sunt suficiente doar subvențiile. Trebuie regândit planul de dezvoltare pe termen mediu și lung, pentru a putea redresa cele mai profitbaile segmente, cum este HoReCa.
”Evident că ministerul economiei trebuie să facă și alte lucruri decât să dea subvenții. Fiecare dintre aceste scheme trebuie evaluată și văzut dacă și-a atins scopul. Economia reală, cea a micilor antreprenori care de multe ori nu știu să navigheze prin birocrația statului pentru a lua bani pe aceste scheme, are nevoie de mai mult.
Are nevoie de debirocratizare și de reducerea poverii fiscale, mai ales pe forța de muncă. Doar așa putem să ajutăm economia pe termen lung. Să avem o țară în care antreprenoriatul să fie ușor și locurile de muncă bine plătite.”, a mai scris Claudiu Nasui.