13 feb. 2021 | 09:52

Lovitură dură pentru Sănătate, după ce spitalele României au ars. Unde li se va duce bugetul

Sănătate
Lovitură dură pentru Sănătate, după ce spitalele României au ars. Unde li se va duce bugetul
Lovitură dură pentru Sănătate, după ce spitalele României au ars. Unde li se va duce bugetul

Anul 2021 vine cu surprize, mai ales în ceea ce privesc banii alocați la ministere. În plină criză te-ai fi gândit că se vor aloca ceva mai mulți bani la Ministerul Sănătății. Numai că surpriza a fost mare atunci când s-a constatat că i s-au alocat cu 11% mai puțin decât în anii trecuți.

Mai puțini bani la Ministerul Sănătății, mai mulți la Apărare

Guvernul Cîțu a prezentat bugetul pentru 2021, și conform acestuia s-au alocat fondurile necesare ministerelor. Ministerul Sănătății, mai ales acum, ar fi trebuit să primească ceva mai mulț bani, numai că s-a dovedit contrariul. Conform calculelor și distribuirii de fonduri, la Ministerul Sănătății vor ajunge 17,4 miliarde lei în 2021. Asta înseamnă că vor primi cu 11% mai puțin decât la ultima rectificare bugetară din 2020.

În raport cu acest procent, cei mai mulți bani se vor duce către Ministerul Apărării, aici fiind alocați bani cu 3.4% mai mult decât în 2020. Cu alte cuvinte, suma exactă ce va ajunge la MAPN este de 20 miliarde lei. Deși nu s-a vrut să se afle, se pare că majoritatea miniștrilor USR din cabinetul Cîțu nu au fost de acord cu aceste alocări, astfel că anunțau lipsa lor de la votul pe bugetul pentru 2021.

Suma alocată la Ministerul Sănătății este comparativ mai mică și cu cea atribuită la Educație, respectiv 28,5 miliarde lei. În condițiile date este de urmărit care va fi decizia ministrului Vlad Voiculescu, în raport cu banii primiți.

USR nu este de acord cu bugetul pe 2021

Conform declarațiilor ministrul Voiculescu, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are anul acesta un buget mult mai mic decât s-a cerut inițial.  Datele arată că pentru 2021 CNAS are un buget micșorat cu aproximativ 3 miliarde de lei. Nu se știu exact sumele cerute de Ministerul Sănătății pentru CNAS, dar cert este că este mult diminuat față de anii anteriori. Imediat după anunțul bugetului, miniștrii USR au anunțat că nu sunt de acord  cu bugetul propus. Ludovic Orban, președintele PNL, a reacționat, declarând:

 ”Orice ministru trebuie să înțeleagă că suntem în situația în care suntem. Fiecare ministru trebuie să se încadreze într-un anumit cadru bugetar”, a spus liderul PNL.

Conform liderului PNL, aceste alocări vin pe fondul necesității de a menține economia într-un deficit de 7% si să reducă cheltuielile. Dar, analiștii economici spun că deficitul real, în acest moment, este de aproximativ 10%, după ce România a făcut împrumuturi substanțiale, pe toată perioada anului 2020. Rămâne să vedem cum se vor descurca ministerele conduse de USR cu banii alocați.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Datini și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci să atragi noroc și bani
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro