Friptura de vită este savuroasă, însă carnea este destul de pretențioasă. Diferența între o fritură suculentă și una tare, fără gust constă în alegerea potrivită de carne, marinare, temperatura și timpul de coacere.
Trebuie să știi că există mai mute tipuri de carne de vită, fiecare având particularitățile ei când vine vorba de textură, frăgezime sau modalitatea de gătire.
Carnea de vită este mai tare decât cea de porc, dar mult mai sănătoasă. Are culoare roșu închis, iar cea de la vițel poate să fie roz-deschis sau puțin albicioasă, fiind și mai moale decât cea care provine de la o vacă matură sau de la un bou.
În funcție de ce parte a vitei vrei să gătești, poți face o friptură suculentă.
Antricotul
Provine din zona mușchilor dorsali, lângă coaste, este moderat de fragedă. Ea trebuie gătită, de regulă, la foc mic, lent. Antricotul poate fi afumat sau asezonat cu condimente și poaate fi cu os sau fără os.
Vrăbioara
Este din spatele vitei, în apropiere de pulpe. Este moderat de fragedă, gătită lent, la foc mic și asezonată cu condimente,
Pulpa și spata
Este o carne tare, trebuie gătită lent, la temperaturi mici. Dacă ea privine de la vițel tânăr, poate fi preparată mai rapid.
Pulpă și spată
Rasolul
Provine de pe picioarele vitei, chiar sub pulpă și spată. Este o carne tare, cu tendoane, dar dacă este gătită suficient, se pot obține preparate delicioase.
Piept
Pieptul provine din partea inferioară, sub gât, trebuie preparat la foc mic, lent.
Fleica
Ea provine din zona burții, lângă pulpe și sub mușchi. Este moderat de fragedă și poate fi gătită lent la temperaturi joase și asezonată din plin cu condimente.
Coaste
Acestea pot fi superioare, de lângă fleică, sau inferioare, de lângă piept. Se recomandă gătirea lentă.
Mușchi
Această carne provine din zona lombară, între coaste, vrăbioară și fleică. Este o carne fragedă, ea trebuie gătită la temperaturi mari, în timp scurt, ca să rămână suculentă.
Limbă
Limba este acoperită de o membrană aspră. Ea care trebuie îndepărtată înainte de gătire. Trebuie fiartă separat înainte de gătire. folosită pentru diferite mâncăruri, cu condiția să fie fiartă separat înainte.
Coadă
În afară de cartilaje și oase, coada mai conține și carne care trebuie gătită lent. Este ideală pentru supe.
Picioare
Pot fi folosite pentru a da aromă supelor, dar de multe ori sunt feliate și preparate la cuptor pentru acea măduva delicioasă.