Un bucătar cunoscut le oferă câteva sfaturi veritabile gospodinelor. Acesta mărturisește secretele învățate în cele mai mari bucătării în care a lucrat. Cum ar trebui să gătești corect carnea, legumele și ouăle?
Mâncarea delicioasă are la bază reguli simple pe care trebuie să le respecți cu strictețe. E foarte important modul în care gătești, dar și calitatea produselor. Cum să prepari carnea și ce trebuie să faci ca să păstrezi intacte proprietățile legumelor? Petrișor Tănase a oferit mai multe sfaturi cu privire la cum se gătesc anumite alimente. Bucătarul susține că e important să consumăm ouă. Putem să le fierbem, prăjim sau să le tragem la tigaie într-o omletă delicioasă. De exemplu, dacă gospodinele vor să facă o supă de carne, trebuie ca ingredientul principal să fie pus la fiert în apă rece. Toate substanțele nutritive care ies din ea vor fi lăsate în apă. Ulterior se adaugă legumele și borșul, după gust. „Discutam cu un medic dietolog despre ouăle prăjite și rumenite la un foc puternic. De regulă, fierbem ouăle în apă clocotită, însă la fel de bine le putem prăji și în puțin ulei. Atunci când preparăm orice, fie că e carne sau orice altceva, putem pune într-o tigaie încinsă bine puțin ulei. Acel strop de ulei nu este atât de dăunător pentru sănătate”, spune bucătarul.
De asemenea, specialistul mai dezvăluie că la micul dejun e indicat să mănânci 20 de grame de unt, iar un alt mod de a completa aportul de grasimi din organism e să consumăm un strop de ulei de măsline cu un strop de sare pe pâine proaspătă. Mâncărurile gătite sunt și ele extrem de importante, iar la prima masă care ar putea să conțină ouă trebuie să fii atent la timpul pe care îl acorzi pentru ficare tip de ou pe care-l vrei.
„Dacă vrem să facem o supă cu carne, obligatoriu punem carnea la fiert în apă rece, pentru ca toate substanțele nutritive să se dizolve în apa în care se prepară supa. Apoi, adăugarea zarzavaturilor e foarte importantă, e bine ca în această perioadă în care există pericol de răceli sau viroze să mâncăm o supă de găină, ușor grasă – grăsimea are un rol important în organismul uman, face ca celulele să fie mai elastice. Eu sunt pentru mâncărurile gătite, acest lucru gătit în casă e deosebit. Prepararea lor trebuie să se realizeze la foc mic. Dacă facem un sote, bucățile de carne și de legume trebuie tăiate cât mai mic și puse într-o tigaie foarte bine încinsă. Asta se realizează în doar 3-4 minute. Trebuie să știm că diversificarea mâncărurilor aduce un aport important organismului”
Chef Petrișor Tănase (Sursa: „Sănătatea în bucate” – emisiune Digi24)