Gogoașa este un aliment din aluat prăjit, popular în multe țări și preparat în diverse forme ca o gustare dulce ce poate fi făcută acasă sau cumpărată din brutării, supermarketuri sau diferite alte puncte de vânzare de specialitate. De obicei, ele se mănâncă cu zahăr pudră deasupra sau cu gem, putând fi umplute și cu felurite compoziții. Una specială, de sezon, este cea de gutui.
Cele mai vechi origini ale acestui desert vin de la coloniștii olandezi. Ele seamănă chiar cu cele de mai târziu, dar nu și cu cele cu formă inelară actuală, populară în unele state. Una dintre cele mai vechi mențiuni despre acest preparat a fost în cartea lui Washington Irving din 1809, ”A History of New York”, care însumează etape de la începutul lumii până la sfârșitul dinastiei olandeze.
Cerne jumătate din cantitatea de făină într-un bol încăpător. Dizolvă drojdia în laptele amestecat cu apă și lasă la dospit timp de 30 de minute. Între timp, amestecă gălbenușurile, ouăle, zahărul, zahărul vanilinat, coaja de lămâie, sarea și untul topit și răcit. Încorporează-le apoi în aluat. Trebuie să obții o compoziție netedă și puțin lipicioasă. Pune totul într-un bol uns cu ulei și lasă la dospit jumătate de ceas. După ce a crescut, întinde aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină, într-o foaie de 1 centimetru grosime.
Decupează gogoșile cu ajutorul unei forme de aproape 5 centimetri diametrul și așază-le pe un fund de lemn mare, dat în prealabil cu făină. Acolo, le vei lăsa să dospească până când își dublează volumul, cam 1-2 ore. Înainte de a le pune în ulei încins, așază câte 1-2 cuburi de gutuie în interior și formează niște coșulețe. Pentru umplutură, poți folosi și marmeladă. După ce deliciile s-au rumenit, scoate-le pe prosoape de hârtie, iar când se răcesc presară zahăr pudră.
La fel cum pot fi prăjite, ele pot fi și coapte în cuptor. E drept că au o textură un pic mai diferită față de cele prăjite, cât și un gust distinct, datorită nivelului scăzut de ulei pe care îl absorb în timpul coacerii, acestea având deci mai puține grăsimi decât cele preparate termic în ulei.