Nimic mai simplu să fierbi niște banale paste, vei spune imediat. „Mă uit pe ambalaj și scrie acolo”, ai mai replica. În mare cam așa este, dar mai sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Altfel, te poți trezi că ai consumat un pachet de spaghetti sau tagliatelle degeaba. Haide să-ți arătăm cum se fierb, de fapt, și ce trebuie să faci înainte de a le pune în apă clocotită. Doar aşa vor avea gust bun.
Dincolo de timpul de fierbere, care poate să difere de la un tip de paste la altul, în funcție de formă și materia primă din care sunt făcute, pașii de urmat sunt aceeași atunci când vrei să prepari unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare italiană.
Indiferent dacă le gătești după metoda clasică sau preferi pastele la cuptor, acest prim pas – fierberea – este universal. Acest proces are rolul de a le înmuia, fie mai mult, fie mai puțin (al dente), evitându-se cele două extreme: o mâncare topită și lipicioasă sau care îți sparge dinții.
Pe lângă paste, mai ai nevoie doar de două ingrediente: apă și sare. Fierbe-le într-o oală/cratiță încăpătoare (au nevoie de spațiu, altfel se pot lipi). Să ții pe lângă tine un castron mai mare și o strecurătoare.
Umple oala cu apă, nu te zgârci în privința cantității, fiindcă se va mai evapora prin fierbere, iar pastele trebuie să fie acoperite în întregime. Pune recipientul la fiert, la foc mediu spre mare.
Sărează apa (cam o lingură de sare). Secretul acestui pont este că pastele și, în general, mâncărurile cu amidon, vor avea un gust mai bun, mai pronunțat.
Când apa începe să clocotească, adaugă pastele. Nu ai nevoie de capac, dacă vrei să respecți rețeta tradițională. Mai amestecă în oală, pentru a nu se prinde. Marii bucătari spun că nu trebuie lăsate să fiarbă mai mult decât este necesar. De regulă, pe etichetă scrie timpul indicat.
Redu focul la mediu și testează pastele (vezi să nu te ardă, suflă!). Dacă nu le vrei al dente, poate îți plac mai făcute, ține-le încă puțin pe aragaz.
În cazul în care plănuiești să le servești cu un sos, acum este momentul să pui deoparte, într-un castronaș, un pic din lichidul cu amidon în care au fiert pastele. Ajută la „prinderea” sosului, potrivit experților culinari.
În cele din urmă, strecoară pastele. Mare atenție să nu te opărești cu aburi sau cu apa fiartă. Eventual, clătește-le rapid cu apă. Acum poți să le servești după bunul plac sau să continui cu gătitul la cuptor. Poftă bună!